U većini menjačnica u Sremskoj Mitrovici od popodne više nema evra. U bankama deviza ima. IZ NBS PORUČUJU DA NEMA RAZLOGA ZA STVARANJE PANIKE

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zbog velike potražnje za evrima neke menjačnice su ostale bez deviza. Ipak, u Sremskoj Mitrovici iako je tražnja velika nije došlo do promene kursa. Međutim, iz Narodne banke Srbije kažu da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Prema rečima u nekoliko menjačnica u gradu, građani su počeli da mahnito kupuju evre pre nekoliko dana.

„To je sigurno zbog Ukrajine, uplašili su se ljudi“, konstatuje menjač i dodaje da sada, kada bi mu neko došao u nameri da kupi neku veću količinu evra, morao bi da ga vrati. Ranije se kupovaalo po 10, 20, 50 evra, danas traže 2000 evra.

„Deviza trenutno nema jer je velika potražnja. Mislim da je ovo psihološka situacija ali niko ništa ne može da tvrdi. Ako otkupimo neku manji količinu, to i prodamo ali to je sve sitno. Drugih deviza ima za prodaju ali evra ne“, rekao nam je vlasnik jedne od mitrovačkih menjačnica.

Centralna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana.

Iz Centralne banke poručuju građanima da nema potrebe za stvaranjem panike, kao ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama, prenela je Beta.

„Panika nikada nije od koristi i bezrazložna je, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno. Očekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana. Narodna banka naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom“, navode iz NBS.

Iz ove institucije pozvali su sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini izazvane situacijom u Ukrajini.

Možda Vam se svidi i