U Sremskoj Mitrovici za godinu dana prijavljena 233 slučaja nasilja u porodici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA ​“Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.Kampanja počinje 25.novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10.decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Nasilje nad ženama je svaki akt rodno zasnovanog nasilja koji dovodi do psihološke,fizičke, seksualne ili ekonomske povrede žene odnosno njene patnje, uključujući i pretnje takvim ponašanjem. U situacijama nasilja odgovornost za nasilje je uvek isključivo na onome ko čini nasilje, bez obzira na okolnosti koje mogu biti faktori podsticaja.

Statistika govori da:

  • Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene,deca i stare osobe.
  • Svaka druga žena doživljava neki oblik psihološkog nasilja u porodici.
  • Svaka treća žena je doživela fizički napad od nekog člana porodice.
  • Svaka četvrta žena izložena je pretnjama nasiljem
  • Od januara meseca 2022.god. do oktobra meseca 2022.god. ubijeno je 23 žena u porodičnom nasilju.

Centru za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici u periodu od novembra meseca 2021.god. do novembra meseca 2022.god. prijavljena su 233 slučaja nasilja u porodici, što je za 10% porast u odnosu na prethodnu godinu. Tokom ove godine, do novembra meseca usluge Sremske sigurne kuće koristi 9 žena i 13 dece.

Centar za socijalni rad „Sava“ pruža sledeće vidove podrške žrtvama nasilja u porodici:

  • Smeštaj u Sigurnu kuću ili hraniteljsku porodicu
  • Informisanje žrtve o nadležnostima institucija u sprečavanju nasilja u porodici
  • Savetodavni rad sa žrtvom nasilja, po potrebi upućivanje žrtve na psihoterapijski tretman
  • Ekonomsko osnaživanje žrtava kroz uključivanje u stalnu novčanu pomoć (ukoliko ispunjava uslove),kao i pružanje pomoći u vidu davanja jednokratnih novčanih sredstava
  • Pokretanje postupaka iz socijalne i porodično pravne zaštite.

Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja omogućava bolju i efikasniju razmenu informacija ali i stvaranje sistema podrške žrtava nasilja u porodici. Krajnji cilj našeg rada je da u lokalnoj zajednici razvijemo nultu toleranciju na svaki vid nasilja, te da naše sugrađane edukujemo i ohrabrimo da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama, kažu u Centru za socijalni rad „Sava“.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici , Twitter nalogu i Viber nalogu .

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žena bez siromaštva i nasilja“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i