U Sremskoj Mitrovici u narednih godinu dana 1500 novih radnih mesta

Od strane Ozon
0 komentar

Po najavama iz sremskomitrovačke lokalne samouprave, u narednih godinu dana u Sremskoj Mitrovici , očekuje se oko 1500 novih radnih mesta, piše Moj grad SM

Brojni svetski investitori poslednjih godina sve više su zainteresovani za “grinfild investicije” u Sremskoj Mitrovici.

Potencijalnim investitorima je na raspolaganju oko 300.000m2 u industrijskim zonama Sever II i Jezero. Industrijska zona “Sever II” nalazi se neposredno uz autoput Beograd-Zagreb, na 55 kilometara od Beograda prema Zagrebu a industrijska zona “Jezero” koja raspolaže sa 240.000 metara kvadratnih nalazi se neposredno uz regionalni put Sremska Mitrovica – Šabac, na udaljenosti 1.4 kilometara od auto-puta Beograd-Zagreb

  • Da je ovaj novi investicioni talas već pristigao, govori i nedavno predstavljanje kompanije za proizvodnju vodenih filtera“TARA FILTERS” u industrijskoj zoni “Jezero”. To je još jedna fabrika kompanije „Alex inženjering i građevinarstvo” u holdingu sa stranim investitorima, švajcarskom firmom, koja će ovim putem proširiti plasman proizvoda na viši, evropski i svetski nivo.

Nova fabrika u radnoj zoni “Jezero”, u Sremskoj Mitrovici, bavi se proizvodnjom bazenske opreme i tehnike, odnosno filtera za prečišćavanje voda u bazenskim sistemima. Plan je da se zaposli oko 50 ljudi, za početak u 2023. godini, ako kapaciteti porastu u kompaniji planiraju da imaju zaposlenih između do 80 ljudi, a za 2025. godinu, planira se proširenje pogona.

  • Kompanija „BELT D.O.O.” bavi se trgovinom betonskim gvožđem, proizvodnjom i trgovinom proizvoda od betonskog gvožđa, još od 1991. godine. Pod imenom „Belt” posluje od 2001. godine, 2013. godine osnovan je ogranak firme u Krnješevcima, a 2021. godine počeli su projekat nove fabrike za proizvodnju armaturnih mreža u industrijskoj zoni Jezero u Sremskoj Mitrovici.

Iz kompanije ističu da su se za Sremsku Mitrovicu odlučili zbog preduzimljivosti lokalne samouprave. Po rečima Dušana Beloice, predstavnika ove kompanije, planirano je da se zaposli oko 70 radnika, a firma u Sremskoj Mitrovici će početi sa radom u oktobru ove godine, a objekat je smešten u radnoj zoni “Jezero”.

  • Austrijska kompanija “THERMOWOOL”koja već posluje u Sremskoj Mitrovici a od nedavno i u Šidu, planira da proširi kapacitete za 150 novih radnih mesta.

Kompanija „Termovul” (Thermowool) osnovana je 2018. godine, osnivači su istoimena kompanija iz Austrije, Alfred Ajlmer i Viktorija Vizelthaler iz Austrije. Bave se proizvodnjom staklenih vlakana, odnosno, staklene vune, koja se koristi kao izolator u građevinarstvu i industriji.

  • Američka kompanija “MODINE SRB D.O.O.” iz Sremske Mitrovice, koja već nekoliko godina uspešno posluje u našem gradu, globalni je lider u proizvodnji industrijskih izmenjivača toplote i rashladnih uredjaja u auto industriji.

Ova kompanija planira da do kraja 2023. godine u cilju povećanja proizvodnje otvori pogone za 425 novih radnih mesta.

  • Još jedna američka kompanija koja sa velikim uspehom posluje u Sremskoj Mitrovici, kompanija “EATON ELECTRIC D.O.O.” koja zapošljava već oko 1050 radnika takođe planira zbog povećanog obima poslovanja proširivanje kapaciteta.

Kako se saznaje iz izvora bliskih rukovodstvu Eatona, planira se nova investicija koja uključuje izgradnju potpuno nove hale gde će svoja radna mesta naći još 500 radnika, a ta faza trebala bi da se dovrši do oktobra 2023. godine. Ovo je pre nekoliko meseci najavljivao i potpredsednik Vlade Republike Srbije, Branislav Nedimović.

Po sećanjima zaposlenih koji su još uvek radnici ove kompanije, plate zaposlenih su sa nekadašnjeg minimalca kada je fabrika otvorena, porasle duplo, čemu je svakako doprinelo i dobro poslovanje firme.

Potreba za proširenjem proizvodnih pogona se javila kao potreba zbog izuzetno velike potražnje za “Eaton-ovim” proizvodima u svetu koji se sklapaju u sremskomitrovačkoj fabrici.

  • Britanska kompanija “AGENA TECHNOLOGY” takođe otvara svoje proizvodne pogone u Sremskoj Mitrovici. U našoj zemlji već posluje u okviru Albon grupe u Šimanovcima i Rumi, a osnovna delatnost kompanije je izrada delova za motore, klipnjača, blokova motora, zamajaca i kočionih sistema.

U Sremskoj Mitrovici do početka 2023. godine planiraju otvaranje kompanije a po planu trebalo bi da u narednom periodu uposle i do 100 radnika.

Posle najave ovog novog investicionog talasa očekuje se da se stopa nezaposlenosti u gradu prepolovi a da se određen broj radnika koji žive u Sremskoj Mitrovici a rade u kompanijama u drugim mestima, vrati u svoj grad.

Izvor Moj grad SM

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar