U centralnoj raskrsnici grada postavljeni ekološki semafori

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je grad Sremska Mitrovica dobio nove ekološke semafore. Postavljanje ekoloških semafora na najfrekventniju raskrsnicu u gradu rezultat je odluke građana koji su glasali u okviru participativnog budžetiranja, kažu iz gradske Uprave.

Ovi semafori imaju za cilj da vozače podsete na to da tokom čekanja na semaforu ugase motor svog vozila. Semafori su postavljeni na raskrsnici ulice Kralja Petra i Stari Šor, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Semafor odbrojava trajanje crvenog svetla i omogućava vozačima da se na vreme pripreme za ponovno paljenje motora.

Montiranju i puštanju semafora u rad prisustvovao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić koji je rekao da su u okviru prošlogodišnjeg participativnog budžetiranja građani izglasali ekološke semafore.

„Zahvaljujem se gradi na ekološkoj svesti i odgovornosti o vazduhu koji udišemo. Radi se o sekundama ali kada je reč o nečemu što znači život i predstavlja život, svaki sekund je bitan kao što signalizacija i govori. Postavljanje semafora je samo jedna u nizu od ekoloških mera koja se sprovode u našem gradu u skladu sa akcionim planom zaštite vazduha grada. U prošlosti bilo je niz akcija, rekonstrukcije saobraćajnica, raskrsnica, uvođenja ekoloških autobusa sa EURO 6 motorima, izgradnja podvožnjaka kao i ozelenjavanje javnih površina. Započeli smo sadnju zvanu „Zeleni prsten“ koji obuhvata ozelenjavanje industrijskih zona, i budućnosti će se ovako nastaviti dok se ne dođe do cilja da Mitrovica bude zeleni grad, grad bez aerozagađenja i otpada, to možemo zajedničkim snagama ako budemo ekološki razmišljali. Merenje i izveštavanje o kvalitetu je zaduženje Zavoda za javno zdravlje.“ rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžič.

Možda Vam se svidi i