Turisti najviše traže Srem

Od strane Ozon
0 komentar

U momentu kada je, u drugoj polovini XIX veka, posred Srema prošla pruga, uspostavila se i „granica“ između vinskog i svinjskog Srema. Analogija je jasna: južno od pomenute pruge, među gustim hrastovim šumama bilo je mnogo čopora svinja, a severno od nje, prema Fruškoj gori, postojali su nepregledni čokoti vinove loze.
Za koji god se odlučite, Srem je svakako destinacija koju treba da posetite ovog leta, bilo zbog planinarenja, biciklizma, tih čuvenih vina koje treba probati, banjanja ili ”biljobera”… Čak i ako obilazite čuvene fruškogorske manastire, Srem u Čortanovcima ima da ponudi i jedan budistički hram, pa nedaleko u Inđiji i Keltsko selo, ali svakako ga treba posetiti zbog odlične kuhinje, gde niko gladan nije ostao. U Sremu imate da vidite i ostatke rimskog carstva u ”Sirmijumu” u Sremskoj Mitrovici, gde se možete prošetati centrom i sedeti u amfiteatru na otvorenom.

Da krenemo redom, turističkom rutom kroz „Predeo gde priroda grli istoriju“. 

Koja su to mesta koja se najčešće posećuju i gde se traži mesto više, jer turisti žele u Srem?

Dešava se da turisti moraju birati datum po slobodnom mestu, koga je teško naći i do septembra. Još ako želite da koristite vaučere, mesta koja su na spisku smeštaja su uglavnom bukirana. Kada se uzme u obzir koliko i šta se može obići u Sremu za dane godišnjeg, nije ni čudo što je Srem na mapi turista i naših i stranih.

Najpovoljniji smeštaj na sajtu ”Buking”, pretražujući Srem i Frušku goru, nalazi se u Sremskoj Mitrovici i sedam noćenja za dve osobe košta 20.500 dinara. Zatim se u Vrdniku apartman sa tri kreveta može iznajmiti za 24.000 dinara sa taksama i naknadama, što je 25 evra po noći. Uzećemo da je 20, 25 evra najniža cena noćenja u Sremu za dve osobe, za šta se dobije fin smeštaj, ali uostalom u Srem niste došli kako bi vreme proveli u sobi. Za one koji zaista žele da odmaraju, u ponudi su čitave vikendice, sa ili bez bazena, pogledima na fruškogorske predele, prelepe vrtove, šumu ili Dunav.

Vila u Ledincima od 380 kvadrata sa 6 kreveta i bazenom sa cenom parira luksuznim letovalištima, te može da se iznajmi za skoro 250.000 dinara, što je oko 300 evra za noć. Na bukingu se nudi i kamp u okviru kog je dostupno i dečije igralište, nudi sadržaje za sportove na vodi i pribor za pripremu roštilja, sto za stoni tenis, gde cena za nedelju dana stoji svega 16.436 dinara.

Sremci reklamiraju osim biciklizma i planinarenja i ”biljober”, odnosno branje bilja, kojim Fruška gora zaista obiluje. Fruška gora, kao i ceo Srem obiluje fantastičnim predelima, a nakon dobre šetnje obavezno posetite male restorane i vinarije, u kojima mahom rade cele porodice. Vinski Srem se hvali fruškogorskim vinima, a koje god da probate, nećete pogrešiti, jer kažu da su prvi čokot baš ovde posadili još stari Rimljani…

Posetite i Vrdničku kulu iz 14. veka, koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Ako vas put nanese prema Šidu, tada obavezno obićite i Morović, gde se nalaze na hiljade hektara hrastove šume, ali i vila ”Srna”, specijalno građena za Tita, gde možete i da pecate ili lovite, ali naš savet je da je dovoljno da se nadišete svežeg vazduha.

Sremska Mitrovica je nekada bila mesto odmora i života rimskih careva i velikodostojnika, a danas je šarmantan gradić, toliko voljen da je dobio nadimak slavna majka gradova. Ljubitelji rimske istorije oduševiće se gradom koji se nekada zvao i Sirmijum.

Bešenevačko jezero – nazivaju ga još i Beli kamen i nalazi se blizu Bešenovačkog Prnjavora u Sremu. Od Sremske Mitrovice je udaljeno 23km. Ispod nekadašnjih ruševina manastira Bešenovo, fabrika cementa iz Beočina je rešila da započne sa novim iskopavanjem, a taj površinski kop se zvao Beli kamen. Tokom narednih dvadeset godina, ova fabrika je uspela da iskopa čitavo brdo i na tom mestu je depresija. Kako više niko nije praznio vodu, ovaj prostor je počeo da se puni njom i zahvaljujući tome je nastalo ovo jezero.

Krenite na odmor što pre, Srem će svakako opravdati sva očekivanja, pa i dati mnogo više, jer gostoprimstvo Sremaca je nadaleko čuveno.

Možda Vam se svidi i