TRADICIJA NA DELU: Badnjak se nosi iz Bloka B u crkvu Svetog Stefana

Od strane Ozon
0 komentar

U mnogim krajevima u Vojvodini vraćen je običaj da badnjak do crkve nose konjanici ili povorke. Pa se taj običaj vraća i u Sremsku Mitrovicu.

Proslava Badnjeg dana počeće okupljanjem konjanika

Iz Mesne zajednice Blok B u Sremskoj Mitrovici, sutra kreće povorka od ulice Veljka Petrovića u ovom naselju, do Crkve Svetog Stefana kraj reke Save.

Povorku će predvoditi zaprežna kola u kojima će biti Badnjak, a za zaprežnim kolima kreće i povorka, građana u automobilima ali i na motorima.

Povorka se okuplja u 15.30 časova, kreće u 16 časova, od ulice Veljka Petrovića, pa dalje kroz ulice: Cara Dušana, Dalmatinska, Petra Runanjina, 1. Novembar, Teodora Bekića, Slobodana Maletića, Nikole Tesle, Josifa Rajačića, Draginje Nikšić, Željeznička, Kralja Petra, Masarikova, Svetog Save, Vuka Karadžića, Trg Svetod Stefana, Žitni trg, Promenada do crkve Svetog Stefana.

Poslednjeg dana Božićnog posta, na Badnji dan, po tradiciji – u ranu zoru, brojni pravoslavni vernici poraniće u obližnje šume po badnjak, mlado drvo hrasta koje se uveče unosi u kuću.

Po badnje drvo obično odlazi domaćin kuće sa sinovima ili unucima, a u šumi se obično bira mladi hrast, pravo stablo koje se može preseći sa 3 udarca sekirom tako da padne ka istoku. Kada se po badnjak odlazi organizovano, u većim grupama, badnjak se pre seče osvešta i zaliva vinom. Odabrano stablo se po odabiru pozdravlja:

Dobro jutro badnjače i čestit ti Božić.

Možda Vam se svidi i