Sve manje venčanja, a sve više razvoda, najčešći u Vojvodini

Od strane Ozon
0 komentar

Više nije krizna sedma godina braka, najčešće se razvode mladi bračni parovi i oni koji su pregurali 20 godina zajedničkog života, a o razlozima govori psiholog Aleksandra Janković

U svakom braku postoje kritične godine u kojima parovi najčešće imaju problema, a govorilo se da je sedma godina naročito krizna ili, što bi naši stari rekli, kakav je ko vidi se kad se zajedno pojede džak soli.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku su pokazali da je u 2021. godini u Srbiji razvedeno 9.790 brakova, što je za 12,7 odsto više u odnosu na 2020.

Najkritičnije su bile prve četiri godine, pa je bračnu zajednicu raskinulo 22,4 odsto parova, ali su se sve više na razvod odlučivali i oni parovi posle 25 godina zajedničkog života, njih 15,9 odsto.

Život se promenio

Psiholog Aleksandra Janković je objasnila zašto su ti periodi posebno kritični.

– U prethodnoj godini trend razvoda je bio malo drugačiji nego ranijih godina, primećeno je da se više razvode ljudi koji su bili decenijama u braku. Životni vek je produžen, u brak su stupili mladi, mučili su se, mnogi su ostajali zajedno zbog dece i kad tu misiju završe, žele da se posvete sebi – rekla je Jankovićeva, i dodala da ima uticaja kako kriza srednjih godina, tako i okolina, koja sada reaguje drugačije na razvode.

Kod mladih bračnih parova razlozi su drugačiji, nisu u stanju da prave kompromise.

Oni se nisu dovoljno upoznali, iz opuštene veze su se vraćali svojim kućama, a kada uđu u partnerski odnos, više nisu individue, još ako na početku dobiju bebu, tad nastaje i veći problem jer su do tada bili samo deca svojih roditelja – istakla je psiholog Aleksandra Janković.

Ona je naglasila da dodatni problem mladim parovima stvara to što nemaju verenički staž, kao prethodne generacije gde bi imali dovoljno vremena da upoznaju porodice svog partnera, i posle venčanja da ne naiđu na taj faktor iznenađenja, jer nesuglasice između svekrve, snaje, tašte i zeta su takođe jedan od razloga razvoda.

Porodice se gase…

Prošle godine razvedeni brak u našoj zemlji, prosečno je trajao 13,7 godina i u 53 odsto slučajeva u pitanju su bile porodice sa jednim detetom ili više dece.

Prema podacima RSZ, pripadnice lepšeg pola razvodile su se sa 41,2 godine, dok su muškarci bili stariji, imali su u proseku 44,7 godina.

Posle razvoda deca su najčešće dodeljena majci, u 69,4 odsto slučajeva, a parovi zahtev za prekid bračne zajednice najčešće su podnosili u proleće i jesen.

Prema istim podacima najčešće su se razvodili Vojvođani, a najmanje u regionu Južne i Istočne Srbije.

Inače, prošle godine se venčalo oko 3.000 parova manje nego pre samo jedne decenije, ali se zato njih 1.500 više razvelo.

Saveti šta treba izbegavati ako želite da brak opstane

Prevelika očekivanja

Izostanak želje da slušate partnera

Guranje problema pod tepih

Život na društvenim mrežama

Svađe oko novca

Izvor Alo

Možda Vam se svidi i