Svaka četvrta osoba primila buster, još uvek bez stava o četvrtoj dozi

Od strane Ozon
0 komentar

Snažna saglasnost nadležnih o potrebi da se uvede četvrta doza vakcine protiv kovida, takozvana „druga buster“ doza, još uvek ne postoji u svetu, ali ni kod nas.

Samo jednu dozu vakcine protiv kovida-19 u Vojvodini do sada je primilo 2,5 odsto građana.

Za dve doze vakcinisano je 19,3 odsto građana, dok je dve doze i preporučeni „buster“ primilo 26 odsto populacije koja je starija od 10 godina, poručuju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

„Odluku o eventualnom uvođenju četvrte doze vakcine protiv COVID-19 u našoj zemlji donosi Nacionalni tim za sprovođenje imunizacije protiv COVID-19. Ono što do sada vidimo u strukturi obolelih je da je potpuno vakcinisana osoba sa bar dve doze, a još bolje sa tri, u najmanje četiri puta manjem riziku od obolevanja u odnosu na nevakcinisane i one koji su primili samo jednu dozu vakcine„, kažu stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine 

U Institutu zaključuju da, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, iskustva sa četvrtom dozom ima jedino Izrael, gde je u toku masovna vakcinacija.

Da će Srbija ići ka četvrtoj dozi nedavno je nagovestio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je poručio da vakcini opada efikasnost zbog virusnih varijacija u sojevima, te da Nacionalni tim za sprovođenje vakcinacije razmatra tu opciju. Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 Branislav Tiodorović još u novembru 2020. je poručio da će četvrta doza „najverovatnije biti preporučena na proleće“.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik