Sutra BESPLATNI PREVENTIVNI pregledi kože

Od strane Ozon
0 komentar

U nedelju, 5. juna u četiri seoske zdravstvene ambulante obaviće se besplatni pregledi kože, namenjeni prevashodno poljoprivrednicima, koji su tokom letnjih poljoprivrednih radova intenzivno izloženi suncu i štetnom „UV“ zračenju.

Kako je rekao Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, usled brojnih ograničenja izazvanih pandemijom virusa COVID19, poslednje dve godine poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da posećuju dermatologa i obavljaju dermatološke preglede. Ove besplatne preglede organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a u okviru panevropske kampanje Euromelanoma, koja za cilj ima prevenciju i rano otkrivanje karcinoma kože.


Dermoskopske preglede vršiće vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti, na čelu sa prof. dr Danicom Tiodorović, nacionalnim koordinatorom Euromelanoma.
Zdravstvene ambulante će biti otvorene u nedelju, 5. juna i to od 10 časova u Mačvanskoj Mitrovici, u Laćarku od 12 časova, u Martincima od 13 časova i od 14 časova u Kuzminu. Pregledi će trajati oko dva sata.
Samardžić je, pored poljoprivrednika, pozvao i sve zainteresovane meštane kao i gradsko stanovništvo da dođu i obave pregled u nekoj od navedenih zdravstvenih ambulanti, bez obzira na pol, uzrast, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu, a kako je naveo, pregledi su za sve besplatni, a prevencija je pola zdravlja.

Preglede organizuje Udruženje dermatovenerolologa Srbije, koje već duži niz godina učestvuje u panevropskoj kampanji Euromelanoma, koja je namenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka kože. Euromelanom kampanja Srbije se odvija u organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije, u saradnji sa Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, Evropskim  udruženjem za dermatološku onkologiju i Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

U cilju skretanja pažnje stanovništva na pravilno ponašanje na suncu, značaj samopregleda i pravovremenog javljanja dermatologu, Udruženje dermatovenerolologa Srbije u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica organizuje besplatne preglede poljoprivrednika. Tom prilikom dermatolozi koji su eksperti u ranom dijagnostikovanju karcinoma kože obaviće dermoskopske preglede.

Možda Vam se svidi i