Ko da više – Česta rečenica prodavaca nekretnina koji zbog „vaganja“ ostanu bez sigurnog kupca

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Iako je poslednjih meseci tržište nekretnina zabeležilo pad u prodaji, primetan je pokušaj vlasnika starih stanova da budu ekonomični u novonastaloj situaciji.

Agenti za nekretnine kažu da je došlo do zastoja na tržištu nekretnina ali dodaju da smatraju da se to i očekivalo.

– Pre svega, krediti su stali, klijenti su svesni da će krediti biti skuplji i oprezniji su kada razmišljaju da li da uzimaju kredit. Do sada je bilo raznoliko, kupovalo se za kredit ali i za gotovinu. Sada dolazimo u situaciju da se krediti ne realizuju, pa tako i prodaja opada.

Ona je dodala da je realizacija mnogo slabija, za razliku od ranijih meseci. Koliko su dizali cene u starogradnji, sada je i tu stagnacija. Dodatni problem je „rekla kazala“. – Čini mi se, da klijenti na sve moguće načine pokušavaju da prodaju stanove stare gradnje po većim cenama, jer je manja ponuda novih stanova. Sada, postoje priče kako će na nekim lokacijama cena kvadrata dostići i 1700 evra, ali na tim lokacijama koje pominju, nema gradnje. Na sve moguće načine prodavci pokušavaju da dignu cenu, kako bi došli do druge, veće nekretnine uz to da dodaju u razlici. Stanovi se slabo prodaju, ali ako je cena normalna, ne mogu da odredim koja je normalna cena, ipak, primera radi 1000 evra po kvadratu, stan se proda.

Ona je naglasila da su i cene nekretnina i dalje za većinu kupaca, nerealne.

– Nadam se da će, ako ne ove, već sledeće godine, na tržištu nekretnina doći do normalizacije, da će se nekretnine prodavati po ceni koliko one vrede, a ne da to budu puste želje onih koji ih prodaju – rekla je agent za nekretnine.

Cene su apsolutno otišle u nebo, nerealni smo.

Navela je da je sada, po njoj, nerealno stanje cena nekretnina. Ako se ovako nastavi, neće agenti imati posla. Još uvek ima onih koji ne žele da prodaju putem agencije, ali sve manje, jer bez licenciranog agenta prodavci imaju više posla, to se sada menja i prodavci i kupci se sve više obraćaju licenciranim prodavcima. Ipak, sve zavisi od prodavaca nekretnina. Kada shvate da ne mogu da prodaju i ako bude stagnacija u realizaciji, doći će do korekcije cena ali, da dodam, da to nije jedini faktor, tu je i poskupljenje materijala, ipak nadam se normalizaciji na tržištu jer, bar po mom mišljenju, uskoro neće biti kupaca, po ovim uslovima.

Još jedna situacija zabrinjava agente nekretnina. Kako kažu iz jedne agencije, dešava se da po dogovoru sa prodavcem, dovedu zainteresovanog kupca, ali prodavac se predomisli, cenu koju je prvo dogovorio, na sastanku poveća za 100 evra po kvadratu.

-Ovakve odluke prodavaca dovode, nas agente, u loš položaj. Kupac prestaje da ima poverenja u agenta a prodavac rizikuje da nekretninu ne proda. Verujem da postoje neke dodatne ponude, ali kod ozbiljnog poslovanja ovakve odluke prodavaca dovode sve strane u situaciju koja nije prijatna. Na žalost, ovo se sve češće dešava, da trošimo vreme i dolazimo na adresu prodavca koji pokušava da „izvuče“ više novca za svoju nekretninu. Dešava se i da pojedini prodavci, zbog veće ponude, ne dođu na potpisivanje ugovora kod notara, pod raznim izgovorima. Ovakvi prodavci nekretnina neretko ostaju „kratkih rukava“. Za razliku od nekoliko hiljada evra, ostave sigurnog kupca da čeka a oni svoju nekretninu, često i ne prodaju, objašnjava agent situacije u kojima se nađu a za koje smatraju da ne bi trebalo da se dešavaju.

PRODAJA NEKRETNINA SREMSKA MITROVICA

Možda Vam se svidi i