„Stalo“ tržište nekretnina, ali traje pokušaj „vaganja“

Od strane Ozon
0 komentar

Iako je poslednjih meseci stalo tržište nekretnina, primetan je pokušaj vlasnika starih stanova da budu ekonomični u novonastaloj situaciji.

Agenti za nekretnine kažu da je došlo do zastoja na tržištu nekretnina ali dodaju da smatraju da se to i očekivalo.

– Pre svega, krediti su stali, klijenti su svesni da će krediti biti skuplji i oprezniji su kada razmišljaju da li da uzimaju kredit. Do sada je bilo raznoliko, kupovalo se za kredit ali i za gotovinu. Sada dolazimo u situaciju da se krediti ne realizuju, pa tako i prodaja opada.

Ona je dodala da je realizacija mnogo slabija, za razliku od ranijih meseci. Koliko su dizali cene u starogradnji, sada je i tu stagnacija. Dodatni problem je „rekla kazala“. – Čini mi se, da klijenti na sve moguće načine pokušavaju da prodaju stanove stare gradnje po većim cenama, jer je manja ponuda novih stanova. Sada, postoje priče kako će na nekim lokacijama cena kvadrata dostići i 1700 evra, ali na tim lokacijama koje pominju, nema gradnje. Na sve moguće načine prodavci pokušavaju da dignu cenu, kako bi došli do druge, veće nekretnine uz to da dodaju u razlici. Stanovi se slabo prodaju, ali ako je cena normalna, ne mogu da odredim koja je normalna cena, ipak, primera radi 1000 evra po kvadratu, stan se proda.

Ona je naglasila da su i cene nekretnina i dalje za većinu kupaca, nerealne.

– Nadam se da će, ako ne ove, već sledeće godine, na tržištu nekretnina doći do normalizacije, da će se nekretnine prodavati po ceni koliko one vrede, a ne da to budu puste želje onih koji ih prodaju – rekla je agent za nekretnine.

Cene su apsolutno otišle u nebo, nerealni smo.

Navela je da je sada, po njoj, nerealno stanje cena nekretnina. Ako se ovako nastavi, neće agenti imati posla. Još uvek ima onih koji ne žele da prodaju putem agencije, ali sve manje, jer bez licenciranog agenta prodavci imaju više posla, to se sada menja i prodavci i kupci se sve više obraćaju licenciranim prodavcima. Ipak, sve zavisi od prodavaca nekretnina. Kada shvate da ne mogu da prodaju i ako bude stagnacija u realizaciji, doći će do korekcije cena ali, da dodam, da to nije jedini faktor, tu je i poskupljenje materijala, ipak nadam se normalizaciji na tržištu jer, bar po mom mišljenju, uskoro neće biti kupaca, po ovim uslovima.

PRODAJA NEKRETNINA SREMSKA MITROVICA

Možda Vam se svidi i