Šta za Mitrovačke preduzetnike znači nove izmene Pravilnika o tehničkom pregledu vozila

Od strane Ozon
0 komentar

Početkom juna stupile su na snagu nove izmene Pravilnika o tehničkom pregledu vozila. Produžen je rok na tehničkom pregledu za popravku nedostatka na vozilu

Najveći broj izmena odnosi se na preciziranje poslovanja preduzetnika koji se bave tehničkim pregledima, ali samo za vozače ovo su dobre vesti – Produžen rok na tehničkom pregledu za popravku nedostatka na vozilu.

To su dobre pogodnosti, za vozače, vreme za stranka popvravi vozilo je sada sedam dana, umesto tri. Kada je u pitanju grad Sremska Mitrovica, smatram da za nas preduzetnike nema većih promena. U Sremskoj Mitrovici nema dovoljan broj vozila za broj preduzetnika koji se bave tehničkim pregledom. To je otprilike, u proseku pet pregleda dnevno, kažu u tehniškom pregledu u Sremskoj Mitrovici.

Glavni nedostatak je što tehnički pregled jednog vozila moraju obavljati dva kontrolora.

To znači da je jednom preduzetniku iz ove delatnosti potrebno više radnika, a sa njima je defecit. Istovremeno, zbog promena u pravilniku, bar kada je u pitanju Sremska Mitrovica, za nas preduzetnike neće se ništa bitno promeniti, mi nemamo mogućnost da zaposlimo još radnika, to bi nas vodilo u minus, dodaju.

Izmenom je produžen i rok ponovnog vršenja tehničkog pregleda, sa tri na sedam dana. Time je omogućeno da stranka stigne da popravi vozilo kako ne bi plaćala tehnički pregled ispočetka ‒ to je odlična vest za sve građane, smatram da je to jedina dobra vest trenutno, videćemo u narednim danima, kažu u tehničkom pregledu u Sremskoj Mitrovici.

Kada je u pitanju, izmena za vozila namenjena za poljoprivredne radove. Omogućeno da ako se prvi put registruju u Srbiji, a starija su od 10 godina, ne moraju da imaju dokaz o ispitivanju vozila, što nije slučaj sa ostalim vozilima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 25. maja 2022. godine usvojilo izmene i dopune Pravilnika o tehničkom pregledu vozila.

Neke od važnih izmena i dopuna su sledeće:

 • Proveru ispravnosti sistema za upozoravanje na neispravnost opreme za regulisanje aero zagađenja nije potrebno vršiti na teretnim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 t, putničkim vozilima sa pogonom na benzin proizvedenim pre 2001. godine i putničkim vozilima sa pogonom na dizel proizvedenim pre 2004. godine;
 • Pomenuti pravilnik dopunjen je još jednim članom, 32a koji glasi: “Tehnički pregled teretnog odnosno priključnog vozila, namenjenih isključivo za prevoz vozila (tzv. auto voz), može se vršiti i bez razdvajanja spojenih vozila.“;
 • Izmenjena su minimalna vremena vršenja tehničkog pregleda i to:
  • 15 min. – za mopede, motocikle, tricikle, četvorocikle, motokultivatore, radne mašine, priključna vozila za traktor, priključna vozila sa inercionom komandom uređaja za zaustavljanje i priključna vozila koja su konstruktivno izvedena bez uređaja za zaustavljanje;
  • 20 min. – za traktore i vučno vozilo turističkog voza;
  • 25 min. – za vozila čija NDM ne prelazi 3,5 t, osim vozila iz tač. 1) i 2) ovog stava;
  • 30 min. – za vozila čija NDM prelazi 3,5 t sa hidrauličnim prenosnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje;
  • 40 min. – za vozila čija NDM prelazi 3,5 t sa pneumatičkim, odnosno hidro-pneumatičkim, prenosnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje.

Možda Vam se svidi i