Šta je previše, a šta premalo? Ima li za goste, svadba cenu?

Od strane Ozon
0 komentar

Iako su venčanja lepa i romantična, mnoge pozivi na svadbu pogode kao „prst u oko“, pošto postoji nepisano pravilo da ne možete da se pojavite bez čuvene koverte sa novcem. Tada kreće večna dilema, koliko da damo novca, a da se ne obrukamo?

Sezona svadbi je uveliko u toku, a navodno svi kapaciteti su popunjeni do proleća 2023. godine. Svadbe su uveliko zakazane, a potencijalni gosti se hvataju za glavu i pri pomisli na novčanik. 

Novac je potrebno odvojiti ne samo za mladence, već i za haljinu ili odelo, tašnu, cipele, frizuru i šminku… Mnogi su u finansijskoj krizi, pa se ponovo pokreće pitanje – koliko novca da stave u koverat za mladence. Činjenica je da je svadba ne samo lepa prilika da svi provesele već i način da se mladencima pomogne na početku bračnog života.

„Rekla bih da je osnovno pravilo za davanje novaca na svadbi da minimalno donesete koliko košta „1 stolica“ u sali gdje se održava svadbena zabava. Kod jeftinijih svadbi to je oko 50evra, a kod skupljih oko 100″, kaže jedna naša sugrađanka.

U posljednje vreme se sve češće spominje i osnovna cifra od 50 eura po koverti, ipak ima i onih koji smatraju da ukoliko nemaš novca, na svadbu i ne ideš. „Odmah ću naglasiti kako nisam osoba koja je često na svadbama, ali svejedno ću pokušati odgovoriti na vaše pitanje. Mislim da zavisi o tome koliko ste bliski s osobom kojoj idete na svadbu ali treba računati da tim novcima na neki način plaćate svoje mesto na svadbi. Naravno to zavisi i od financijske situacije. Mislim da je uredu dati oko 50 evra, ako nemate novca, nema potrebe ni da idete, svee se vrti oko novca…“

Popularna sveska u kojoj se zapisuje ko koliko donese para na svadbu postoji i danas. Zapisuje se ko od gostiju koji dolaze na venčanje donosi kovertu, budući da neke koverte nisu potpisane. Nepisano pravilo je da je na pitanje šta rade mladenci prve bračne noći, odgovor je da oni broje novac. 

„Na mojoj svadbi sam imala svesku u koju je upisano ko je koliko doneo, a jedini razlog jeste da znamo koliko mi treba da odnesemo kada budemo išli na slavja koje će u budućnosti organizovati moji gosti. Tako je vreme, ne mogu da se brukam da dajem manje“, kaže jedna žena koja se nedavno venčala i imala veliku svadbu.

Mnogi na pomen svadbe, više razmišljaju koliko novca bi trebalo da stave u kovertu mladencima, nego što se raduju dobrom provodu.

„Ne mogu da verujem da se sve svelo na neku računicu. Kao zovem goste na rođendan, i onda tražim da mi plate tortu, piće, haljinu…. pa to je van pameti. Ako nemaš, nemoj ni da praviš svadbu, osim ako to nije postao neki biznis sa tim parama“, mišljenje je Marije, koja dodaje da ne planira svadbu sa mnogo zvanica.

Ipak, na pomen novca za svadbu kaao poklon ima mnogonih koji se raduju dobrom provodu. „Biće super, rodbina i prijatelji na okupu. Pa, koliko potrošimo na izlazak sa društvom u kafanu? Nekada i mnogo više nego što ponesemo u koverti za mladence“, smatra Mladaen iz Sremskee Mitrovice.

Devojke koje odlaze na svadbe i nose poklon u novcu, menjaju mišljenje kada dođe do dana da one organizuju svoju svadbu. „Kada sam išla kao gost, pravila sam računicu, 20 evra za stolicu i da dodam plus nekih 30 evra kao poklon. Moje mišljenje se promenilo onog trenutka kada sam rešila da pravim svadbu. Očekivala sam da će me sve koštati oko 5.000 do 6.000 evra. Venčanice za iznajmljivanje minimum 400 evra, muško odelo ima za 200 evra, muzika preko 1.000 evra, zakup svečane sale zavisi od broja gostiju i koštappoprilično. Pa tu je i torta, fotograf, bidermajeri, i još mnogo, mnogo sitnica, neočekivanih troškova. Tek sada vidim da je normalno očekivati poklon u novcu, inače ne bih pravila svadbu sa 200 zvanica, kumovi i mi i to je to. Možda zvuči neskromno, ali očekivanja da se „zaradi“ su normalna, treba pokriti sve te troškove“.

Možda Vam se svidi i