Šta će vas sve pitati na popisu u oktobru? Koji su uslovi da neko bude popisivač?

Od strane Ozon
0 komentar

Popis stanovništva koji će se održati od 1. do 31. oktobra prvi put će biti elektronski, što znači da će odgovori na upitnike biti unošeni u kompjutere.

Na popisu će biti angažovano oko 15.000 popisivača i 2.200 instruktora.

Preliminarni rezlutati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024.Popisivači će imati dva upitnika sa pitanjima. Jedan se odnosi na članove domaćinstva, a drugi na domaćinstvo i stan, odnosno zgradu.

Upitnike možete preuzeti OVDE i OVDE

Popis će obuhvatiti i Srbe u dijaspori

 Popis će obuhvatiti i državljane Srbije koji žive u dijaspori, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Popis državljana Srbije u dijaspori obaviće se ili preko srodnika koji žive u Srbiji, ili putem upitnika na posebnoj internet stranici. 

„Postoji opcija da se srodnici koji žive u Srbiji pitaju ko je od njihovih članova odsutan iz zemlje, bilo da je to u trajanju od godinu dana ili duže. Ako osobe nemaju srodnike u Srbiji, postojaće posebna internet stranica sa upitnikom, u kojoj će svi koji žive van Srbije moći da unose svoje podatke“, pojasnio je Kovačević za Tanjug.

 Popis stanovništva, kao ni prošli put, neće biti sproveden na teritoriji Kosova i Metohije, rekao je Kovačević. Troškovi popisa iznose oko pet evra po stanovniku, deo sredstava obezbeđen je iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije. 

Koji su uslovi da neko bude popisivač? 

Od petka, 22. jula svi zainteresovani moći će da se prijave kao kandidati za popisivače. Mladen Veličković iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je da će prijava za popisivače biti otvorena do 5. avgusta, a da je u planu da se angažuje 15.000 popisivača.

 „Uslovi su da kandidat bude punoletan, srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište u Srbiji, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak“, precizirao je Veličković. 

Zainteresovani kandidati moći će da se prijave elektronskim putem, preko sajta RZS-a i istakao da će se proveravati istinitost onoga što je napisano u prijavi, kao i dokumentacija koju su podneli. 

„Glavni kriterijumi prilikom odabira kandidata biće radni status, stručna sprema i provera poznavanja rada na računaru“, kazao je Veličković. Veličković je naveo i da se popisivanje vrši terenskim metodom, te da će popisivači koristiti laptopove, zbog čega je važno da poznaju rad na računaru i da u mestu prebivališta imaju internet, jer se podaci iz računara šalju na servere Zavoda.

Možda Vam se svidi i