Šta ako bankomat proguta karticu?

Od strane Ozon
0 komentar

U većini slučajeva nema nikakvih problema s bankomatima. Korisnici uglavnom podignu svoj novac kako treba, ali desi se i da mašina „proguta karticu“. U zavisnosti od toga čiji ste POS terminal koristili za uzimanje novca, ukoliko zadrži platnu karticu, na povraćaj možete čekati od pet dana pa do pola meseca.

Iako niste ukucali pogrešan PIN, niti vam je istekla kartica, bankomat vam je iz neobjašnjivih razloga „progutao“ plastični novac.

Naime, gotovo da nema osobe koja se bar jednom nije našla u situaciji da joj je bankomat progutao karticu, a najčešći uzrok ovakvih situacija u kojima građani izvuku deblji kraj jeste kvar za koji korisnici nisu ni najmanje krivi. Dešava se i da ukucate pogrešan PIN.

Naša sugrađanka samo je jedna od mnogih koja se nedavno našla u ovakvoj situaciji.

Ubacila sam karticu u bankomat, ukucala PIN, ukucala iznos koji želim da podignem, ali ubrzo se na displeju pokazala poruka da se javim matičnoj banci, nisam dobila ni karticu, ni novac. Nije bilo objašnjenja zašto je kartica ostala u bankomatu, mislim da sam unela pogrešan PIN, nije bilo obaveštenja o unetom pogrešnom broju za podizanje novca sa kartice. Doduše, nije bio bankomat moje matične banke, a greška je moja jer sam unela pin DINA kartice a dizala sam sa druge.

Kada sam ušla u ekspozituru svoje banke, rekli su da mi da je procedura takva, da banka gde sam dizala novac, javlja matičnoj banci, nakon toga – pozvaće me. Prošlo je tri nedelje i ne zovu, kaže naša sugrađanka.

Na vraćanje kartice najmanje se čeka ako ju je progutao bankomat matične banke. Ipak, i to čekanje može potrajati 15 dana, u zavisnosti od toga da li je bankomat koji vam je „ukrao“ karticu interni (u okviru ekspoziture) ili eksterni (u okviru drugog objekta), pošto se oni otvaraju isključivo zbog punjenja – kažu u jednoj od banaka.

ŠTA KAD BANKOMAT MATIČNE EKSPOZITURE POJEDE KARTICU

Pozovite broj službe za korisnike koji se nalazi na bankomatu, recite da vam je bankomat pojeo karticu i obavezno zapamtite u kojoj ulici se bankomat nalazi. Ako je bankomat u okviru matične ekspoziture, karticu ćete najverovatnije dobiti u roku od pet dana.

ŠTA KAD BANKOMAT DRUGE BANKE POJEDE KARTICU

Pozovite broj službe za korisnike koji se nalazi na bankomatu. Pozovite broj službe za korisnike matične banke. Neke banke automatski uništavaju kartice drugih banaka, pa ćete u tom slučaju morati prvo da blokirate karticu, a zatim da popunite zahtev za izdavanje nove. Ako je poslovna politika banke da automatski ne uništava kartice drugih banaka, na svoju ćete čekati i do 20 dana.

Možda Vam se svidi i