Srpski sveštenik „na kraju Sveta“

Od strane Ozon
0 komentar

U Sitki, grad na Aljasci, nalazi saborna crkva sv.Mihajla, prva  pravoslavna crkva izgrađena 1848. godine, a obnovljena nakon što je izgorela u požaru 1966. godine. Jedan od sveštenika ove crkve bio je Sebastijan Dabović, poreklom sa prostora stare Jugoslavije.

Foto Dejan Riđošić

Sitka je grad, luka i okrug u državi Aljasci, ima 8 881 stanovnika.

Sebastijan Dabović rođen je 9. jula 1863. godine u San Francisku u Kaliforniji, kao dete srpskih imigranata iz grada Risan u Kotorskom zalivu. Na svom krštenju dobio je ime Jovan.

Foto Dejan Riđošić

Prvu srpsku pravoslavnu parohiju u Sjedinjenim Državama osnovao je Dabović u Džeksonu u Kaliforniji 1892. Dabović je ubrzo inicirao izgradnju prve Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Državama, Srpske pravoslavne crkve Svetog Save u Džeksonu, koja je osveštana 1894. Daboviću se takođe pripisuju zasluge za osnivanje nekoliko dodatnih srpskih pravoslavnih crkava u Sjedinjenim Državama.

Od 1902. godine na Aljasci kao profesor i sveštenik crkve sv. Mihajla u gradu Sitke. Dok je bio na Aljasci, pomagao je u osnivanju crkve Svetog Save u Daglasu. Dabović je takođe bio povezan sa Nikolom Teslom, srpskim američkim pronalazačem koji ga je finansijski podržao.

Dabović je preminuo 30. novembra 1940. u manastiru Žiča u Kraljevu, koji je u to vreme bio deo Kraljevine Jugoslavije.

Srpska pravoslavna crkva proglasila je Dabovića svetim, na Svetom saboru u Beogradu 30. maja 2015. Daboviću je uručen Orden Svetog Save i Orden kneza Danila I.

Foto Dejan Riđošić
Foto Dejan Riđošić

Možda Vam se svidi i