Sremska Mitrovica: Za upis u prvi razred stasalo 78 dece više nego prošle godine

Od strane Ozon
0 komentar

Upis u prvi razred, u školskoj 2022/2023 godini, je obavezan za svu decu koja su napunila najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina, odnosno koja su rođena u periodu od 01.03.2015.godine do 29.02.2016.godine.

Redovan upis budućih učenika traje do 31.05.2022.godine.
Roditelji, odnosno zakonski zastupnici dece, mogu da upišu dete neposrednim odlaskom u školu, ali postoji i mogućnost upisivanja dece u prvi razred elektronskim putem.

Upis učenika traje do 31. maja, ali škole mogu da vrše upis i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete. Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem.

Kako kaže načelnik za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica Zoran Đurić, prema podacima 684 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2022/2023. godine, uz napomenu da će zvanični podaci o obuhvatu dece biti poznati krajem aprila. Prošle godine broj dece koja su stasala za upis u prvi razred bio je 606.

Sa teritorije Grada Sremska Mitrovica 274 deteta pohađaju pripremni predškolski program, sa teritorije Mačvanske Mitrovice 122, Laćarak 112, Kuzmin 54…

Koja deca se ove godine upisuju u prvi razred?

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2022/23. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 01.03.2015. godine do 29.02.2016.godine.

Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, u skladu sa zakonom. Dete koje ima od šest do šest i po godina upisuje se u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Kako roditelji prijavljuju u koju školu žele da im dete bude upisano?

Roditelju ili drugom zakonskom zastupniku dece koja su stasala za upis u prvi razred osnovne škole  omogućeno je da iskažu interesovanje za upis deteta u određenu školu.

Pregledi i testiranja

 Ispitivanje deteta vrši psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standarnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije. Sadržaj dokumentacije o zdravstvenog pregleda dece uređeno je propisima koji su u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Dokumenta za upis u osnovnu školu

– Izvod iz matične knjige rođenih

– Uverenje o pohađanju predškolskog programa

– Dokaz o lekarskom pregledu deteta

– Dokaz o prebivalištu roditelja

Sistematski pregled

Sistematski pregled je obavezan za svako dete koje se upisuje u prvi razred. On se obavlja kod pedijatra, koji na osnovu pregleda drugih specijalista određuje procenu zdravstvenog stanja deteta, i na osnovu toga izdaje potvrdu koja se prilaže prilikom upisa deteta u osnovnu školu.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda otorinolaringologa, oftalmologa, lekara fizijatra, logopeda, stomatologa, laboratorijske analize krvi i urina, provera vakcinalnog statusa i vakcinacija. Za sve ove preglede upute izdaje pedijatar kod kojeg se prvo odlazi, i dolazi nakon svih urađenih pregleda.

Možda Vam se svidi i