Sremska Mitrovica. Inspektor u penziji osuđen na tri i po godine zatvora

Od strane Ozon
0 komentar

Penzionisani inspektor rada D. T. (67) iz Sremske Mitrovice, koji je ceo radni vek proveo kao službenik Mistarstva rada, a pola od toga kao rukovodilac, juče je nepravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

On je okrivljen preciziranim optužnim aktom za produženo (ponavljano) krivično delo zlopotrebe službenog položaja i jedno takvo delo u podstrekavanju. U početku postupka se teretio za mito, od čega je tužilaštvo odustalo.

Kako piše Dnevnik, prema presudi, on je proglašen krivim zato što 2019. godine, od aprila do oktobra (pred penzionisanje), kao inspektor rada u zvanju savetnika, nije procesuirao više osoba za počinjene prekršaje.

Navodno, kao inspektor rada u zvanju savetnika, u više navrata je prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja, iskorišćavanjem svog službenog položaja, te nevršenjem službene dužnosti, pribavio drugim osobama korist u vidu neprocesuiranja za počinjene prekršaje.

Stavlja mu se na teret i da je jednom licu pribavio materijalnu korist, a takođe da je s umišljajem podstrekivao S. G. na izvršenje krivičnog dela prema kojoj se vodi razdvojen postupak.

U devet tačaka optužnog predloga dominiraju slučajevi u kojima nije podneta prijava za neprijavljene radnike (u više navrata građevinaca), koji su bili bez ugovora s poslodavcem i bez socijalnog osiguranja, kao i za sačinjavanje akata za firme s neistinitim sadržajem.

Stavlja mu se na teret i da je jednoj osobi pribavio materijalnu korist, kao i da je podstrekivao S. G. na izvršenje krivičnog dela. 

U završnim rečima, okrivljeni Dragutin T. je govorio sve najlepše o svojoj radnoj i privatnoj biografiji i naglasio da je dobio više visokih priznanja na državnom nivou i ordene za rad, kao i da je redovno ocenjivan najvišim ocenama.

Juče je pred postupajućim sudijom Anom Stamenić naveo da ne zna ko je pisao krivičnu prijavu protiv njega, ali da zna zašto je pisao, naslućujući da se radi o nečijoj nameštaljci, lično motivisanoj.

Sve što je napisano je kriminalno delo policije i tužilaštva. Nijednom nisam zlouptrebio službeni položaj i radio nešto što nije u skladu sa zakonom, a radio sam slučajeve po celoj zemlji i pitao sam nadležne zašto sam pod tolikom presijom sa zadacima – rekao je optuženi.

Inače, više okrivljenih koji su dovođeni u vezu s ovakvim i sličnim slučajevima iz optužnog predloga, sklopili su u međuvremenu sporazume o priznanju krivice. Tužilaštvo je juče u završnim rečima zauzelo stav da su sva dela nesumnjivo dokazana izjavama svedoka, dokumentacijom i naročito praćenjem komunikacije okrivljenog. S obzirom na to da je ocenjeno da se radi o delu koje predstavlja društvenu opasnost, jer je okrivljeni kao predstavnik države obavljao nadzor firmi, predložena je jedinstvena, objedinjena kazna na tri i po godine zatvora, za dela zloupotreba službenog položaja u osam navrata i jedno u podstrekivanju.

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i