Srednjevekovna crkva skrivena ispod njive

Od strane Ozon
1 komentar

U brojnim arheološkim iskopavanjima proteklih meseci bili su angažovani i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Na trasi budućeg autoputa Kuzmin-Rača, u sremskom selu Višnjićevo, zabeležili su značajne nalaze, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda. „Pronašli smo kompletno očuvane ostatke crkve, temeljne zone, ocrtan i oltarski deo i deo zvonika, sa masivnim zidovima preko metar debljine i 180 grobova u blizini“, kaže Šolaja.

Ostaci crkve se nalaze u blizini ušća reke Bosut u Savu, na mestu gde je doskoro bila njiva. Ne zna se kada je tačno bogomolja izgrađena, a verovatno je razorena u nekoj od najezda Turaka u 15. ili 16. veku.„Mađarski izvori pominju u 12. veku postojanje crkve, tačno je locirana kilometar od ušća Bosuta u Savu, a uz reku Bosut pominje se manastir Svete Anastasije.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto-puta koji će povezati BiH, izvođači radova su upoznati da je u blizini arheološko nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo prilikom poslova.

Izgradnja auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radnje.

Kako saznaje naš portal nova trasa auto-puta prelaziće preko oltarskog dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

Foto Mikica Ilić

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Goran 30.05.2022. - 2:16 pm

Nije Višnjićevo već Bosut,još uvek ti atari Bosutu pripadaju.

Komentari su zatvoreni.