Srednjevekovna crkva skrivena ispod njive

Od strane Ozon
1 komentar

U brojnim arheološkim iskopavanjima proteklih meseci bili su angažovani i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Na trasi budućeg autoputa Kuzmin-Rača, u sremskom selu Višnjićevo, zabeležili su značajne nalaze, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda. „Pronašli smo kompletno očuvane ostatke crkve, temeljne zone, ocrtan i oltarski deo i deo zvonika, sa masivnim zidovima preko metar debljine i 180 grobova u blizini“, kaže Šolaja.

Ostaci crkve se nalaze u blizini ušća reke Bosut u Savu, na mestu gde je doskoro bila njiva. Ne zna se kada je tačno bogomolja izgrađena, a verovatno je razorena u nekoj od najezda Turaka u 15. ili 16. veku.„Mađarski izvori pominju u 12. veku postojanje crkve, tačno je locirana kilometar od ušća Bosuta u Savu, a uz reku Bosut pominje se manastir Svete Anastasije.

Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto-puta koji će povezati BiH, izvođači radova su upoznati da je u blizini arheološko nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo prilikom poslova.

Izgradnja auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radnje.

Kako saznaje naš portal nova trasa auto-puta prelaziće preko oltarskog dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

Foto Mikica Ilić

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Goran 30.05.2022. - 2:16 pm

Nije Višnjićevo već Bosut,još uvek ti atari Bosutu pripadaju.

Komentari su zatvoreni.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik