Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da su Srbi sa severa Kosova doneli odluku da napuste sve političke insitucije.
Srbi sa severa Kosova napustili sve institucije, Rakić podneo ostavku, policajci skinuli uniformeFoto: Pixabay
Napustili su Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova.

„Odlučili smo da napustimo sve poliitčke insitucije – kosovsku Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova“, rekao je Rakić.

On je naveo da Srbi sa Kosova ne prete nikome, već se trude da sačuvaju mir i pravo na dostojanstven život.

On je potom podneo ostavku na mesto ministra u vladi Aljbina Kurtija. Za njim, javno je na sednici ostavke podneo i niz drugih funkcionera.

„Odluke ostaju na snazi dok Priština na počne da poštuje međunarodno pravo i povuče jednostrane i protiv pravne odluke, uključujući i odluku o preregistraciji vozila i dok ne formira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Rakić.

Nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste. Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Euronews Srbija

Prethodno je danas održana hitna sednici Vlade o Kosovu i Metohiji kojoj je, na poziv premijerke Ane Brnabić, prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga, on se sastao sa ambasadorkom Narodne republike Kine Čen Bo, a nakon toga i ambasadorom Ruske Federacije  – Aleksandar Bocan-Harčenkom kom je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji „izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanju Briselskog sporazuma“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

U 13 sati Vučić je stigao u Patrijaršiju gde razgovara sa patrijarhom SPC Porfirijem o situaciji na Kosovu i Metohiji. Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata.

Možda Vam se svidi i