Skup udruženja omladinskih radnih akcija Srbije u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Predstavnici Saveza udruženja omladinskih radnih akcija Srbije boravili su u nedelju u poseti Sremskoj Mitrovici. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici udruženja iz Niša, Požege, Požarevca, Zrenjanina, Kragujevca i Beograda iz više opština. Marijana Militar predstavnica udruženja akcijaša u Sremskoj Mitrovici pozdravila je goste u ime domaćina, poželevši im toplu dobrodošlicu i da iz našeg rada ponesu divne uspomene. Posebno je pozdravila komandantkinju Biserku Koljanin, bez koje mnogih akcijaša ne bi bilo u ovoj priči, naglasila je Militar.

Bivši akcijaši ponovo su krenuli u akcije 2008. godine, posle višedecenijske pauze.  Organiziranjem susreta i radnih akcija, kreću u nove akcije i u spajanje ljudi, organizovanje novih udruženja. U nedelju, posle 14 godina u Sremskoj Mitrovici okupilo se više udruženja okupljenih oko jedne ideje, iz Niša, Požege, Požarevca, Zrenjanina, Kragujevca i Beograda iz više opština.

U početku smo bili samo nostalgični, a posle je sve preraslo u mnogo ozbiljnije projekte. 2010. godine, je održan susret akcijaša ex YU u Beogradu. To je postalo tradicionalno druženje. Zatim, Zenica, Smederevo, Bela Crkva, Kikinda, Ohrid, Arandjelovac, Niš, Skoplje… Počela su da se registruju udruženja po gradovima. Pre četiri godine registrovan je SORAS, a to je rukovodeće telo svih udruženja u čijem sam Upravnom odboru. Dugi niz godina smo pokušavali i mi mitrovčani da se formiramo i uspeli smo. Sastanke održavamo i dogovarao se o radnim aktivnostima. Iza nas su mnoge aktivnosti koje smo uradili tokom godina, ali i pred nama su tek aktivnosti koje su isplanirane u skladu sa našim Statutom, kaže Marijana Militar, član upravnog odbora udruženja SORAS.

U Gradskoj kući, akcijaše su primili predstavnici Opštine Sremska Mitrovica, na čelu sa gradonačelnicom, Svetlanom Milovanović.

Svetlana Milovanović gradonačelnica uputila je reči dobrodošlice na skupu, rekavši da su kapije našeg carskog grada uvek otvorene za njih i zahvalila se Bebi Militar, gostima i svim učesnicima programa.

„Po mnogim procenama Sremska Mitrovica je povoljan i lep grad za življenje jer ima do 80.000 stanovnika, prema poslednjem popisu 76.000, ima bogatu kulturno-istorijsku tradiciju, nalazi se na reci, u blizini velikog grada, ima velike saobraćajnice. Mi zaista volimo naš grad, trudimo se i da ga što više modernizujemo, industrijski sredimo, što smo, mislim, u proteklih 10 godina i više i uspeli. Veoma smo zanimljivi investitorima, koji dolaze i zato što imamo povoljan položaj, s jedne strane je Fruška gora, naše nacionalno blago, sa druge strane reka Sava, bićete danas i na Bari Zasavici, videćete i te lepote, a i kulturni sadržaj je taj koji privlači mnoge goste. Sremska Mitrovica ima nisku stopu nezaposlenosti to nam je bio cilj, naravno da uvek može da se radi na tome da bude još niža, ako napravimo dobre osnove možemo naš grad da razvijamo u drugom pravcu. Posebno bih se zahvalila našim dragim akcijašima koji su uvek tu kada nam treba bilo koja vrsta pomoći, imamo odličnu saradnju nadam se da će se i nastaviti, a još i poboljšati,” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Knjigu koja je ujedno celokupna istorija dobrovoljnog omladinskog rada, Vuk Žunić, predsednik Saveza udruženja omladinskih radnih akcija Srbije darovao je gradonačelnici Milovanović. Mnonografija sadrži sve omladinske radne akcije u našoj zemlji od 1941. do 1990. godine, tu su opisane sve hidroelektrane, autoputevi, fabrike, sportski i kulturni centri, sve ono što su mladi svojim dobrovoljnim omladinskim radom dali svojoj zemlji.

Vuk Žunić se zahvalio na divnom dočeku i rekao: „Sremska Mitrovica je srce i duša Srema, za nju me posebno vezuju moji divni vojnički dani. Ovde sam, kao mlad, služio vojni rok i sad mi naviru tako divna osećanja. Jedan moj prijatelj govoreći o plodnosti ove divne ravnice rekao je da ovde zasadiš dugme, a nikne kaput. Sačuvao sam tako divne uspomene i svakoga leta dođem ovde, do obale, obiđem grad, prosto sam za njega vezan od svojih najmlađih dana. Ono što me oduševljava to je takav razvoj koji se vidi, on se vidi svake godine i posebno, što često govorim, čist je. To je posebno divno sećanje kada prođete ovim divnim ulicama i vidite čist grad, a misija našeg saveza je da podstaknemo mlade da čuvaju i čiste svoj grad, da ga uređuju, da zasade neko drvo, cvet, ovde, barem, u Sremu i Sremskoj Mitrovici šta god da zasadite sve niče. Ovo je grad istorije, tradicije i kulture, a kultura je mera slobode svakog naroda. Ponosan sam i što sam kao vojnik sa prijateljima iz Mitrovice u ovom Domu omladine inicirao osnivanje tadašnjeg kluba i doveo veliki broj prijatelja, muzičara koji su gostovali i nastupali ovde.”

Deca i nastavici dve mitrovačke osnovne škole pripremili su prigodan program. Hana Milosavljević učesnica OŠ „Jovan Popović” izvela je recitaciju, mentor je bila Jasna Kalauzović. Nastupio je i Hor OŠ „Slobodan Bajić Paja” pod vođstvom Snežane Podgorice.

U programu su učestvovali učenici II1 OŠ „Slobodan Bajić Paja“ -hor (dirigent Podgorica Snežana) i plesna grupa (učiteljica Marijana Ješić), recitovala je učenica Milosavljević Hana (nastavnik Jasna Kalauzović). Nakon prijema u Opštini, usledio je obilazak grada uz pratnju turističkog vodica, a potom koktel u Turističkom centru. Organizovan je i odlazak na baru Zasavicu, gde je održan sastanak Upravnog odbora SORASA na kom su doneti planovi za buduću saradnju u koju spada kao najvažnije organizacija EKO kampa na bari Zasavici 2023.godine. Posle sastanka gosti su imali priliku da panoramski , sa palube broda „Umbra“ uživaju u lepotama prirodnog rezervata Zasavica.

Možda Vam se svidi i