Sindikat obrazovanja Srbije: Školska godina počinje bez štrajka, dat rok za pregovore o platama

Od strane Ozon
0 komentar

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije doneo je odluku da nova školska godina počne bez štrajka.

Taj sindikat je saopštio da će Vladi Srbije i resornom ministarstvu uputiti zahtev da se za 25 odsto povećaju plate zaposlenima u prosveti. Tražiće i da se izjednače cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da se broj đaka u odeljenju smanji na 24.

Navode i da je Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije doneo odluku da nova školska godina počne redovnim održavanjem nastave, a da je nadležnima dat rok do 2. novembra da počnu pregovore sa sindikatom.

„Na sednici Republičkog odbora je odlučeno da se nadležnim državnim organima da rok do 2. novembra, kao konačan rok za formiranje Vlade i ministarstava, da započnu pregovore o zahtevima, u protivnom ćemo preduzeti sve oblike sindikalne borbe uključujući i štrajk“, navodi Sindikat obrazovanja Srbije.

Dodaje se da je na sastanku predstavnika tog sindikata u Ministarstvu prosvete, 26. avgusta, predstavnik Ministarstva finansija saopštio da će za prosvetu u narednoj godini povećanje plata biti 12,5 odsto, što je, po mišljenju sindikata, nedovoljno, s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i povećanje minimalne zarade od oko 14 odsto. 

Štrajk je, podsećamo, za 1. septembar najavila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Možda Vam se svidi i