SAVA JE NAŠE MORE: Simbol Sremske Mitrovice u drugačijem svetlu

Od strane Ozon
4 komentari

Reka Sava je jedna od najzanimljivijih i najkompleksnijih reka u Evropi. Nastaje spajanjem dveju slovenačkih reka – Save Bohinjke i Save Dolinke, koje se formiraju na izuzetno zanimljiv način. Nedaleko od Bohinja nalazi se veličanstveni vodopad Savica visine 78 metara, čija voda se uliva u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera izlazi kratka rečica imena Jezernica koja se nakon svega 100 metara spaja s potokom Mostnica stvarajući Savu Bohinjku. Sava Dolinka, sa druge strane, izvire kao potok Nadiža u dolini Tamar u Julijskim Alpima. Na nadmorskoj visini od 1222 m ponire, a nakon 5 km opet izvire kao Sava Dolinka. Duga je 45 km, protiče dolinama u blizini naselja Kranjska Gora, kroz Jesenice, između Bleda i Berga da bi se kod naselja Radovljica spojila sa Savom Bohinjkom u reku Savu.

Reka Sava ima nacionalni značaj za Republiku Srbiju, u koju ulazi kod sela Jamena i teče do ušća u Dunav u dužini  od oko 207 km. Područje kroz koje ona protiče naziva se Posavina.

Svoj današnji koridor, probila je savladavši barijeru kod Podsuseda, na kraju poslednjeg ledenog doba. Tada se jedinstveni masiv odvojio na tri manje geografske celine: Samoborsko gorje, Medvednicu i Kalnik. Sava je do danas nataložila ogromne količine šljunka i peska celom svojom dolinom, a ponegde je debljina takvih naslaga i do 40 m.

Po ulasku u Srbiju, prvi veći grad kroz koji protiče Sava je Sremska Mitrovica. Potez od Sremske Mitrovice do Beograda je najpovoljniji za plovidbu jer reka na ovom delu ima najveću širinu i dubinu korita. Nakon Mitrovice, Sava pravi još jednu značajnu okuku ka jugozapadu, gde se u temenu okuke, na desnoj obali smestio grad Šabac. Nakon Šapca Sava kreće ka istoku, odnosno ka Obrenovcu, posle koga se usmerava ka severoistoku, odnosno prema Beogradu. U Beogradu reka Sava završava svoje putovanje ulivši se u reku Dunav.

Preko Save, Sremska Mitrovica povezana za važnim odredištima širom našeg kontinenta. Ovo je, pored činjenice da se grad nalazi u blizini autoputa, međunarodne železničke pruge i aerodroma Nikola Tesla, još jedna od prednosti grada – ovako dobro povezan lako je pristupačan svima koji žele da vide i uživaju u srcu Srema.

Sremska Mitrovica prostire se sa obe strane reke. Njene obale spaja najduži viseći pešački most na Balkanu, Most Sv. Irineja, koji ujedno spaja i Srem i Mačvu. Izgrađen na najužem delu reke, koja ovde pri protoku kroz grad pravi luk, nalazi se na mestu starog Artemidinog mosta. Artemidin most bio je jedna od najvećih građevina starorimskog Sirmijuma. Na njemu su, u vreme progona hrišćana, pogubljeni „sirmijumski sveti mučenici“. Jedan od njih bio je i Sv. Irinej po kome je sadašnji most dobio ime. Ovo je još jedan od načina na koji Sremska Mitrovica obležava i slavi svoju istoriju.

Visoke vode ćudljive Save obuzdane su obaloutvrdama koje grad čuvaju od poplava. Uz obaloutvrde možete da prošetate do gradske plaže, koja je jedna od najlepših u Srbiji, ili do nekog od restorana na vodi gde, uz zvuk rečnih talasa i ribarske čamce koji prolaze pored vas, možete da uživate u domaćoj hrani i piću.

Sava je zaslužna i jedno od najvećih prirodnih bogatstava grada – Specijalni rezervat prirode Zasavicu. Svoj nastanak rezervat duguje ovoj reci i njenom napuštenom koritu. Savršena i netaknuta priroda stanište je više stotina ptica, životinja i riba. Ovde možete da vidite i dabrove koje je Prirodnjački muzej iz Minhena poklonio Sremskoj Mitrovici, ili fotografišete retke ptice. Naravno, tu je i ribolov, a sve ovo možete da uradite dok šetate nekom od staza, vozite bicikl po rezervatu, plutajući po vodi na turističkom brodu ili ako iznajmite neki od povoljnih čamaca. Kako rezervat Zasavica nije mali i nudi mnogo toga za videti i doživeti, predlažemo vam da da prenoćite u nekom od smeštaja koji će vam ponuditi i bogat doručak.

Većina gradova na rekama pomalo liče jedan na drugi. Ono što Sremsku Mitrovicu nekako izdvaja od te „monotonije“ upravo je savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena one stare velike države.

Jedan od pravaca za plažu je kroz sam centar Grada. Prolaskom kroz pijacu doći ćete pravo na prelepo šetalište uz Savu. Videćete drugi po dužini viseći pešački most u Evropi, a prvi u Balkanu, most Sv. Irineja, koji Sremsku Mitrovicu povezuje sa Mačvanskom Mitrovicom. 

Most se nalazi na mestu nekadašnjeg starorimskog Artemidinog mosta, tada jedne od najvećih građevina antičkog Sirmijuma. 

Na šetalištu se  nalaze brojna uređena mesta za odmor, ali i interesantno oslikane kuće. Ako krenete šetalištem nizvodno, dolazite do prelepo uređene mitrovačke gradske plaže Brioni.  Prava oaza u samom centru grada.

Mitrovica svoju plažu uređuje godinama i dodaje joj uvek ponešto što naš grad pretvara u grad sa šarmom, u mesto koje ima šta da pokaže.

Svi oni koji su ovo leto ipak proveli u Srbiji nisu morali da se odreknu sunca, prozirne vode i peska. Tu su najlepše plaže naše zemlje.

U letnjim danima u Sremskoj Mitrovici svi su na gradskoj plaži, popularno nazvanoj  „Brioni“ . 

Ova plaža se nalazi na levoj obali reke, u južnom delu grada. To još jedno od onih mesta na koje je lokalno stanovništvo ponosno i koje će vam rado preporučiti.

 Plaža je lako pristupačna i dostupna kroz nekoliko gradskih ulica koje  izlaze na obalu reke. 

Obala je od peska, ali i sa travnatim površinama. Inače, po uređenosti Gradska plaža spada u red boljih i opremljenijih plaža Srbije. 

Kupačima su na usluzi parking mesta, i to za  bicikle, motore i automobile; kabine; spasilačka služba i lekarski nadzor. Kada vrelina Sunca dosadi, na raspolaganju  je prirodni hlad. 

U  neposrednoj  blizini plaže nalazi se kompleks Carske palate iz rimskog perioda i to je nešto što  ne  treba propustiti.

                Na Brionima je aktuelna ugostiteljska ponuda nekoliko restorana, kafea i barova. Tu su i sportski sadržaji – tereni za odbojku na pesku, fudbal na pesku, košarku, mini teretana… Za najmlađe je rezervisano dečije igralište sa ljuljaškama, toboganima, klackalicama, ali i jedan veliki gusarski brod,  a za starije tu je šetnja, druženje, kupanje, debela hladovona, sunčanje…. Sve u svemu, Brioni na Savi su pravi i ozbiljan lokalitet kupališnog turizma.

Kroz istoriju

Topografija Sirmijuma umnogome se razlikovala u odnosu na današnju Sremske Mitrovice. Današnji grad ima više uzvišenja nego rimski (kao posledica naslaga zemlje tokom vekova) i drugačije vodotokove fruškogorskih potoka koji se ulivaju u Savu. Sirmijum je bio grad malih bara i jezera, vremenom isušenih. Jedna od najizraženijih promena je, po ovdašnjim arheolozima, promena toka Save, koja je u rimsko doba u toku kod Sirmijuma stvarala dve rečne ade danas delove sremskog, odnosno mačvanskog kopna.

Čuvena plaža „Brioni“ datira još iz perioda Kraljevine Jugoslavije, po pričama, kada je jedan bogati Mitrovčanin „na polzu narodu“, ogradio zemljište za plažu i nasuo ga peskom.

Mitrovački grad ima korene koji sežu daleko u istoriju sve do Rimljana. Upravo na toj plaži, još u vreme kada je ona imala samo koju stotinu metara, šezdesetih godina prošlog veka podignut je restoran koji je nazvan baš po lokaciji na kojoj se nalazi – Plaža. Mitrovčani nikada ovaj naziv nisu usvojili, jer kako je za to vreme ovo bio luksuzan objekat odmah su mu nadenuli ime – Brioni. Valjda im je enterijer ovog tada jedinog elitnijeg restorana u gradu ličio, ko zna iz kojeg razloga, na Titove Brione, mada postoji i priča, možda i nije prava, da je baš Tito u obilasku Sremske Mitrovice rekao da plaža liči na “Briune”. Tako je ovaj naziv koji nikada nije bio zvaničan ostao do dan-danas, iako je restoran na Savi menjao vlasnike.

Napravljen tih godina na stubovima sa dve sale i dve terase.

U ovom lokalu, tokom sedamdesetih, su održavane igranke, kažu za one sa dubljim džepom, a kasnije – kada su ovaj restoran je služio i za dolazak na ručak sa poslovnim partnerima.

Kasnije generacije osamdestih i devedesetih godina su ovde slavile rođendane, pravili žurke, svatove, mature… Brioni su sedamdesetih godina ugostili i Tita. Oni koji pamte to vreme, kažu da je obezbeđenje bilo takvo da je na plaži bilo više policajaca nego građana.

Brioni su prodati u paketu s ostalim ugostiteljskim objektima ondašnjeg hotelsko-ugostiteljskog preduzeća. Novi vlasnici su renovirali obe sale, zastaklili terase, a od starog sjaja Briona zadržali samo delimično kamene mozaike po zidovima. Jedino što su novi vlasnici promenili i ime, tako da su Brioni postali restoran Probus. Naziv, naravno, asocira na rimskog cara koji je doneo prvi vinovu lozu u Fruškogorje.  Nakon toga ponovo menja naziv i danas se zove  e Cucina.

Na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici, se ne naplaćuje ulaz i mogu da je koriste svi stanovnici grada i okolnih naselja. Pored plaže koja može da primi i do 5000 ljudi, ovde su izgrađeni i tereni za fudbal, odbojku i košarku, kao i nekoliko restorana i kafića. Tokom dana postoji spasilačka ekipa koja brine o kupačima kao i dežurna lekarska služba.

Na punktu Doma zdravlja svakim danom od 8-20 sati na plaži dežura medicinska ekipa radi ukazivanja prve pomoći, dok se teži slučajevi kolima Hitne pomoći prebacuju do Opšte bolnice.

Ako prošetate dalje po pešačkoj zoni plaže,  tu su mnogi  lokali koji se nalaze na samoj plaži. Imaju kako ležaljke na samoj plaži, tako i natkriveni barove pored staze. Za uživanje u piću za dvoje izdvojićete mnogo manje novca, nego na bilo kojoj primorskoj plaži, oa i u većim Gradovima Srbije. Osoblje je izuzetno ljubazno, tako da ćete moći uz kupljeno piće da neograničeno uživate u hladu i čistom vazduhu, uz reku. Inače, ovo je mesto na kome Mitrovčani provode gotovo skavi slobodan trenutak. To je njihova oaza mira i opuštanja.

Možda Vam se svidi i

4 komentari

Mufljuz 27.04.2022. - 6:00 pm

Kako je moguće da na početku teksta Most Sv.Irineja bude najduži ba Bakanu, a već negde na sredini teksta postaje drugi pi dužini?

Ozon 27.04.2022. - 6:06 pm

Drugi u Evropi, prvi na Balkanu

Oly 28.04.2022. - 9:52 am

Plaža već par godina nije peščana, nego je šljunak. A Brioni nisu više E Cucina, nego Tarantino…

Ozon 03.05.2022. - 6:36 pm

Plaža je peščana. Ako ste bili prošle godine mogli ste hodati po pesku. Što se tiče promene vlasnika restorana, nismo obavešteni. Evo može „Brioni“ kao nekada…

Komentari su zatvoreni.