Šaran najskuplji u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Najčešća cena kilograma svežeg šarana u Sremskoj Mitrovici je, u periodu od 1. do 7. novembra, iznosila  850 dinara, što je više nego u Beogradu i Novom Sadu, pokazuju podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Prema tim podacima, kilogram svežeg šarana u Beogradu je koštao 610, a u Novom Sadu 699,99 dinara.

Šaran je, u posmatranom periodu, najskuplji bio u Sremskoj Mitrovici, gde su građani plaćali 850 dinara za kilogram ove ribe. Najjeftiniji je bio u Nišu, gde su za kilogram šarana kupci najčešće plaćali 480 dinara.

Najčešća cena svežeg junećeg mesa (rozbratne) u Sremskoj Mitrovici je u prvoj nedelji novembra bila 999,99 dinara. U Subotici je cena ista kao u Sremskoj Mitrovici, dok su junetinu skuplje plaćali samo Beograđani, Nišlije i Novopazarci. U Beogradu je kilogram ove vrste mesa koštao 1.199,99 dinara, a u Nišu 1.049 dinara. Najpovoljnije cene zabeležene su u Pančevu, Smederevu i Užicu, gde je kilogram junećeg mesa koštao 839 dinara.

Sveže pileće meso (celo) je u Sremskoj Mitrovici bilo je po istim cenama kao i u većini gradova u Srbiji. Mitrovčani su ga najčešće plaćali 319 dinara za kilogram, Beograđani 319,99, a Novosađani 319 dinara za kilogram. Sveže pileće meso je bilo najjeftinija u Valjevu i Šapcu i iznosila je 299,99 dinara.

Kako se dolazi do podataka?

Republički zavod za statistiku cene na malo poljoprivrednih proizvoda snima dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Snimanje se obavlja u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša.

Najčešća cena na mestu snimanja (u prodavnici ili na pijaci) jeste ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar