SANIRAJU SE POSLEDICE OD BOMBARDOVANJA

Od strane Ozon
0 komentar

VRDNIK- U manastiru Vrdnik, poznatom kao Mala Ravanica, započeli su veliki
radovi posle više decenija, koje većinom finansira eparhija sremska. Na
pravoslavnom hramu koji je pretrpeo oštećenja tokom bombardovanja 1999. godine,
saniraju se posledice i rešava dugogodišnji problem vlage. Kako kaže za naš portal
jeromonah i starešina ovog verskog objekta Lazar Cvetinčanin, svaki dinar od arende
koji dobiju od zakupa zemljišta odmah ulažu u ovu svetinju, za koju je teško reći kada
je podugnuta.


U jednom od najznačajnijih manastira na Fruškog gori, manastiru Ravanici u kojem su
na Vidovdan 1811. godine kada je završena nova manastirska crkva, prenete mošti svetog kneza Lazara, pre dve godine započeli su radovi na sanaciji vlage koja je uništavala zidove crkve.

Uradili smo hidroizolaciju, pa smo posle tih radova morali da obijemo zidove kako bi mogli da se osuše. Već kada smo u tom poslu, došli smo na ideju da bi bilo dobro zameniti i staru izolaciju, zbog koje su nam često izbijali osigurači. Nakon tih radova, zidove na crkvi smo omalterisali i sada sledi njihovo oslikavanje.- priča starešina manastira Lazar.
U manastirskoj crkvi koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem, povađene su i podne kamene ploče, jer je rađena izolacija, one su postavljene kada je crkva počela da se gradi davne 1801. godine i biće vraćene nakon restauracije.
Ostalo nam je da se sanira zvonik, koji je pretpreo velika oštećenja tokom bombardovanja 1999. godine. U neposrednoj blizini manastira nalazi se nekoliko vojnih kasarni koje su gađane. Pukotine na njemu su toliko široke da može ruka da uđe u njih.- priča starešina manastira koji je u ovoj svetinji od 2015. godine.
Ravanica je dugo bila među najbogatijim manastirima na Fruškoj gori, tako da je 1905. godine posedovala 1 696 jutara zemlje, a 1941. godine ukupno 1 420 jutara.
Pre šest godina kroz restituciju manastiru je vraćena zemlja, ne sva, već nešto. Od te arende koju dobijemo od zakupa, trudimo se da svaki dinar koliko možemo uložimo u sveti hram koji ima sve veći broj posetilaca i vernika.- naglašava naš sagovornik.
Monaštvo manastira Male Ravanice broji pet monahinja i starešinu manastira jeromonaha Lazara.
Od početka osnivanja pa sve do 1989. godine, ova svetinja je bila muški manastir, poslednje 33 godine on je ženski manastir. – kaže starešina Male Ravanice.

Smiljka Kostić

Možda Vam se svidi i