Šabac. Uhapšena žena zbog prodaje otrovnih gljiva

Od strane Ozon
0 komentar

Šabačka policija uhapsila je M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih se više osoba otrovalo, saopštio je MUP.

Ona je osumnjičena za krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“, određeno joj je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu, biće privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, navodi se u saopštenju.

Nacionalni centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (VMA) saopštio je da je jutros primio šest pacijenata sa trovanjem otrovnim gljivama, od kojih je jedna 57-godišnja žena iz Šapca u teškom stanju.

Kako se navodi, primljena je i četvoročlana porodica iz Šapca i jedna žena iz Beograda. VMA navodi da su oni gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca i pojeli ih misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje. 

„Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive“, upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA. 

Isto tako, ističu, treba biti pažljiv prilikom kupovine pečuraka na pijacama, a na deklaraciji bi trebalo da bude istaknuto ime pečurke, uzgajivača i koja institucija je obavila kontrolu kvaliteta.

 U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA ističu da je od proleća do sada lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 u bolnici), dok se u Evropi godišnje leči oko 10.000 ljudi, a da je smrtnost velika – između 10 i 50 odsto. 

Napominju da je u prethodnom periodu bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali nažalost, i otrovnih gljiva, i iz tog razloga upozoravaju da pored nekoliko stotina jestivih, nejestivih i lekovitih, postoji nekoliko desetina otrovnih gljiva.

 Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

Možda Vam se svidi i