Rod pšenice iznad proseka

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljporivrednika Srbije, da će vlada na narednoj sednici doneti odluku od slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

„Ono što ste čuli sinoć na konferenciji za štampu predsednika jeste da će na sledećoj sednnici vlade biti predložen slobodan izvoz žitarica i ja sam obavestio predstavnike udruženja o tome. Isto tako imamo neke tehičke stvari koje smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima i odlaganjem plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom“, rekao je Nedimović za Tanjug posle sastanka.

Rod pšenice iznad proseka, suša preti kukuruzu.

Branislav Nedimović ocenio je danas da je ovogodišnji rod pšenice od 3,2 miliona tona dvostruko veći od domaćih potreba i da je prošečan prinos od 5,02 tone po hektaru iznad petogodišnjeg proseka.

„Imamo ukupno oko 3,2 miliona tona, sa prelaznim zalihama oko 3,6 miliona tona, što je više nego dvogodišnja potreba Srbije. Imamo dovoljno za isharnu stanovništva, za stočni fond i konditorsku industriju, jer su naše potrebe 1,4 do 1,5 miliona tona“, rekao je Nedimović Tanjugu.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Možda Vam se svidi i