Republički zavod za statistiku: Od prošle godine najviše poskupeli kafa i meso

Od strane Ozon
0 komentar

Hrana i piće poskupeli su za 18,8 odsto za godinu dana, najviše od svega kafa, čaj i kakao za 24,7 odsto, ali i meso koje je od juna prošle godine do danas poskupelo čak 23,8 odsto.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu u proseku su povećane za 1,6 odsto u odnosu na maj, objavio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u junu su za godinu dana, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 11,9 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku veće za 7,3 odsto.

Povrće, ulje, mleko, sir i jaja, ali i riba, sve je to poskupelo 19 i više odsto, najmanje poskupljenje od 8,7 odsto je zabeleženo kod mineralnih voda, bezalkoholnih pića i sokova.

 Alkoholna pića su poskupela 7,4 odsto za godinu dana, najviše vino, čak 13 odsto, a najmanje pivo šest odsto. 

Troškovi stanovanja, kao i računi za vodu i struju poskupeli su za 7,7 odsto, najviše čvrsta goriva, 28 odsto, ali nije zanemarljivo i poskupljenje materijala za popravke u stanovima od 18 odsto. 

Nameštaj je poskupeo gotovo 13 odsto, popravka nameštaja još više od toga – nekih 14,2 odsto, a najmanji rast cena od pet odsto u ovom segmentu je kod tekstila. Lekovi su za godinu dana poskupeli 4,7 odsto, objavio je RZS, a stomatološke usluge 15,3 odsto. 

Mnogo veća poskupljenja zabeležena su u transportu, gde je gorivo otišlo gore za 27 odsto, a održavanje automobila je za godinu dana poskupelo za 22,3 odsto.

Možda Vam se svidi i