Raspisani konkursi za podršku poslodavcima i nezaposlenima

Od strane Ozon
0 komentar

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih konkursa radi pružanja direktne finansijske podrške poslodavcima i nezaposlenima u Srbiji.

Najveći broj poena za sredstva za samozapošljavanje dobijaju proizvodne, zdravstvene i intelektualne delatnosti. Za konkurs presudan i dobro urađen biznis plan, kao i da li je prijavljeni za samozapošljavanje vlasnik poslovnog prostora.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu  viška zaposlenih 

Prioritet, između ostalih, imaju mlađi od 30 godina, osobe sa invaliditetom, pripadnici romske populacije, lica starija od 50 godina, viškovi zaposlenih, ljudi iz hraniteljskih porodica, tamo gde su oba supružnika ostala bez posla, šansu na konkursu imaju i zanatske usluge i ugostiteljstvo. 

Jedan od kriterijuma koji je jako bitan prilikom bodovanja jeste poslovni prostor, odnosno da li osoba koja aplicira ima poslovni prostor u vlasništvu ili u zakupu, a Knežević objašnjava da se za vlasništvo dobije više poena, kao i da se to dokazuje kupoprodajnim ugovorom, overenim kod notara ili odgovarajućom dokumentacijom iz RGZ-a ili Poreske uprave.

Nakon dodele sredstava, NSZ ima obavezu da isprati svakog dobitnika sredstava u roku od 12 meseci nakon zaključenja ugovora. Lice je obavezno da ta sredstva utroši onako kako ugovorne odredbe kažu, nakon čega donosi odgovarajuću dokumentaciju i potvrdu iz Poreske uprave da su porezi i doprinosi namireni.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra ove godine, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom  31. decembar 2022. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren dva meseca – odnosno – do 31. marta, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 15. marta tekuće godine.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Sve informacije za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja, neophodna podrška,  podnošenje zahteva prema aktuelnim javnim pozivima biće dostupne na ovom LINKU na sajtu NSZ, kao i putem zvanične stranice na društvenoj mreži LinkedIn.

Možda Vam se svidi i