PRVOMAJSKI IZLETI: Uranci na Fruškoj gori. Ako planirate Frušku goru, na ulazu naplata

Od strane Ozon
0 komentar

Jedno od omiljenih mesta za prvomajski uranak za mnoge, predstavlja planina Fruška Gora.

Međunarodni praznik rada 1. maj obeležava se sutra, a na tradicionalni prvomajski uranak veliki broj mladih okupi se na fruškogorskim izletištima, gde se od ranih jutarnjih sati slavi uz muziku, pivo i roštilj.

Ove godine se za prvomajske praznike očekuje dolazak preko 50.000 izletnika na fruškogorska izletišta.

Neka od mesta koje možete posetiti su Iriški venac, Brankovac, Andrevlje, Stražilovo, Kraljev izvor, Popovica, Bobelina livada, Borkovac, Ciganski logor, Testera, Popov čot, Zmajevac, Široke ledine, Jabuka, Letenka, Osovlje, Astali, Rohalj baze, Lipovača ili možete posetiti Izletnička mesta duž Grebenskog (Partizanskog) puta.

Šta vas čeka ako krenete put Fruške gore?

Ukoliko za 1. maj planirate izlet do Fruške gore na ulazu u Nacionalni park dočekaće vas radnici koji naplaćuju ulaz po ceni od 300 dinara po motornom vozilu. Na raspolaganju vam je mnoštvo uređenih izletišta, samo 30-ak uz grebenski put od Banstola prema Lipovači i Sotu. Gde god da stanete, čuvajte prirodu.  Ovo su pravila koja bi svi trebalo da ispoštuju kako bi Fruška gora ostala čista i nakon boravka više od 50.000 posetilaca, koliko ove godine očekuju iz NP „Fruška gora“ tokom prvomajskih praznika.

Uz naplatu ulaznice u Nacionalni park, posetioci će dobiti i kese za prikupljanje smeća pa bi nakon boravka u prirodi sve trebalo da ostave kako su i zatekli. Ponašajte se u skladu sa prirodom, ne pravite preveliku buku, nikako ne ostavljajte vatru da gori nakon završenog roštiljanja, nemojte paliti vatru tamo gde nije dozvoljeno, nije dozvoljeno hvatanje životinja i ptica. 

Lekari apeluju na građane da pre svega budu oprezni u saobraćaju, i da ni slučajno u alkoholisanom stanju ne sedaju za volan. Dežurne ekipe mitrovačke Hitne pomoći su u pripravnosti tokom praznika.

Krpelji

Ukoliko vam se desi da primetite krpelja, a ne plašite se da ga sami odstranite, to se radi na sledeći način:

Pincetom, lagano ’’odvijate’’ krpelja u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu. Ukoliko se ne usuđujete da sami odstranite krpelja, obratite se najbližem lekaru.

Nije svaki krpelj i zaražen, ali je potrebno pratiti mesto na koži sa kog ste odstranili krpelja u narednih 30 dana. Ukoliko do tad na tom mestu primetite crvenilo ili otok obavezno se obratite lekaru.

Gde bi još mogli da krenete, ako nemate spreman plan

Preporuka je da posetite neko od jezera. Tu su jezero Bruje, pored sela Divoš, Bešenovačko, odnosno jezero Beli kamen, nastalo u kopu kamenoloma, Međeš kod Šatrinaca, ili Dobrodol koje je samo tri kilometra dalje. Sve su to jezera u opštinama Inđija i Ruma, a najpoznatije je Borkovac, na dva kilometra od Rume i 20 od Sremske Mitrovice.

Posetite Čortanovačku šumu, Slankamen sa predivnom prirodom, Bešku… Banja Vrdnik. Tamo je Vrdnička kula i naravno, poznata banja i spa centar. Tu su „partizanski lokaliteti“, Rohalj baza i izletište Jabuka. Ljudi vole da odu i na Bešenovački Prnjavor, mesto sa stotinak stanovnika u blizini kog je jezero.

Stara Pazova, gde se piknikuje na Dunavu, ili Gajić bari, veštačkom kanalu stare ciglane. Za ljubitelje divlje prirode i avanture, pravi izbor je Koviljsko-petrovaradinski rit, odnosno, Krčedinska ada, gde slobodno živi veliki broj životinja – konji, magarci, mangulice…“.

Izletište Lipovača, kod Šida, jezero Sot, Erdevik, Bruje i Moharač. Vojna ustnova Morović poznata je po šumama i terenima za pecanje, kao i ergeli konja. Čuvena su šumska gazdinstva oko reka Bosut i Studva. U Pećincima je divna Obedska bara. Dakle, ko voli baš netaknutu prirodu, šumu i vodu, onda nema boljeg izbora od ovog dela Srema.

Nedaleko od Sremske Mitrovice (13km) nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica. Stručnjaci, poput ornitologa, ovde dolaze zbog istraživanja mnogih vrsta, a običan narod dolazi na rakiju, naširoko poznat gulaš od mangulice ili podolskog govečeta i u šetnju beskrajnim livadama po kojima se slobodno kreću magarci i krave. Na 200 metara od rezevata nalazi se i kampište, za slučaj da vam se previše svidi ovaj salaški koncept uživanja u prirodi, pa poželite da ostanete i duže od jednog poslepodneva.

Gde na odmor za 1. maj? – Ozon Media

Redakcija Ozon Media želi vam lep provod i ugodne praznike!

Možda Vam se svidi i