Prvi slučaj flurone registrovan u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović izjavila je z da je registrovan prvi slučaj flurone u Srbiji, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe.

Verica Jovanović, gostujući na RTS, rekla je da je pre nedelju dana kod jedne osobe registrovan prvi slučaj prisustva sars-kov-2 virusa i virusa gripa.

– Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju – navela je Jovanovićeva.

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti krajem decembra. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva. Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv korona virusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Potom je početkom januara registrovan i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Možda Vam se svidi i