Prošle godine u januaru prodaja opala na pola, sada ga svi traže

Od strane Ozon
0 komentar

Omiljena riba u Vojvodini je šaran. Najčešće se traži u ribarnicama. Prošle godine, u januaru, tražnja za ovom robom je bila  prepolovljena, a cena šarana u veleprodaji je pala ispod proizvođačke cene. Sezona jesenjih i zimskih krsnih slava, kao i Božićnog posta, tradicionalno je period kada se u Srbiji najviše konzumira riba, ali je pandemija korona virusa u branši proizvođača i prerađivača ribe 2021. godine izazvala da se između ostalog i riba manje prodaje.

Cena srpskog šarana, koji je najkvalitetniji u centralnoj Evropi, u veleprodaji je u januaru 2021. godine bila  200 dinara za kilogram.

Do kraja 2021. Godine situacija se popravila, pa je tokom posta i potražnja za ovom robom porasla.

  • Tokom pandemije prodaja se u jednom trenutku prepolovila, ali to nije trajalo dugo. Kupovalo se količinski manje. Od rečne ribe, šaran je najčešće tražena riba, u decembru i januaru se  svež pazario za 420 dinara, tostolobik za 340 dinara kilogram. Amur se mogao kupiti za oko 330 dinara kilogram, a babuška za 220 dinara.

Ove cene su sada drugačije, poskupela je sva riba a u ribarnici kažu da koliko je prošle godine bilo ribe, sada je nema dovoljno za sve potrebe kupaca. „Ne znamo da li ćemo moći ispoštovati sve porudžbine. Za naše redovne kupce trudimo se da bude. U nabavci je teško doći do dovoljne količine, iako je nabavna cena veća u poslednjih nekoliko meseci“, kažu u „ribarnici Smuđarak M“  u Sremskoj Mitrovici.

Sve cene su skočile, sada je kilogram očišćenog, svežeg šarana kod nas  620 dinara, prodajemo i očišćenog za 650 dinara.  Babuška, takođe omiljena riba na trpezi, sada košta 250 dinara, što nije veliki skok cene, dodaju iz ribarnice „Smuđarak M“.

Osim poskupljenja, problem je i manjak ribe na tržištu. U jednom megamarketu su nam rekli da ne znaju kada će im stići nova isporuka. Trenutno se ovde mogu naći samo nekoliko vrsta smrznute ribe. Pastrmka po ceni od 719,99 dinara, papaline 179,99 dinara i filet pastrmke po ceni 1278,99 dinara.

Na poskupljenje, osim manje ponude, utiče i skok svih inputa u proizvodnji, od goriva do žitarica koje se koriste u ishrani ribe. Sredinom novembra prošle godine kilogram šarana je koštao od 400 do 490 dinara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku

Najviša cena šarana od 15. do 21. marta zabeležena je u Sremskoj Mitrovci gde je za kilogram trebalo izdvojiti 580 dinara. U istom periodu, najjeftinije su ovu ribu plaćale Nišlije, 379 dinara, što je, čak, 201 dinar manje. U Vranju se najčešće prodavao za 390, a u Beogradu za 399 dinara. Šarana su više plaćali i potrošači u Smederevu, 550 dinara, Kraljevčani su ga kupovali za 530, a Subotičani za 10 dinara jeftinije.

Iako se potrošači nadaju da će cena ribe biti povoljnija, i čekaju da trgovinski lanci ovu robu stave na posebne akcije, očekuje se da će se rast cena ribe ipak još rasti. A s obzorom da većina više voli svežu ribu, treba je naručiti na vreme, po novoj ceni.

Možda Vam se svidi i