Odgovrni osmaci i njihovi roditelji već su počeli sa pripremama za malu maturu iako je do nje ostalo još četiri meseca. Ipak šansu da svoje znanje provere imaće već za nešto manje od mesec dana – precizno 25. i 26. marta kada je zakazana proba završnog ispita.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su probni testovi već spremni, zapakovani i čuvaju se u sefu Zavoda, a cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Što se tiče testova za pravu malu maturu u Zavodu kažu da su pripremljeni zadaci, a da se trenutno obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta.

Epidemija virusa korona već tri školske godine remeti regularnu nastavu u školama. Đake, ali i njihove roditelje, najviše brine kakvi će biti zadaci i da li će prosvetne vlasti imati u vidu tu okolnost pri izradi testova. Prošle godine testovi na završnom ispitu bili su prilagođeni tim okolnostima – odnosno testovi su bili lakši.

Ministarstvo prosvete je prethodne godine uzelo u obzir specifičnosti školske godine i zbog toga „olakšalo“ učenicima test. Međutim, ove godine deca su više pohađala nastavu u školskim klupama umesto ispred monitora. Ruku na srce, sa dosta raspusta, ali i nadoknada nastave pa se stvorio privid iole normalne školske godine.

Prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je, između ostalog, kako kažu iz ministarstva doprinela i digitalizacija samog procesa pregledanja.

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

Izmena kalendara

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se takođe neće menjati. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila. Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja, baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja, predviđeno je školskim kalendarom.

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

Kalendar obrazovnog vaspitnog rada za osnovne i srednje škole sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine utvrđuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Možda Vam se svidi i