Priča o horu koji je pesmom pronašao put do srca Srbije. VIDEO

Od strane Ozon
0 komentar

OZON Media | Sremska Mitrovica Vesti

„Kosovo je srce Srbije“, pevamo danas zajedno sa horom „Svetosavci“ iz Sremske Mitrovice.

Kroz muzičke radionice i koncerte i snimljene pesme, uvideli smo da muzika može biti moćan alat za razvijanje različitih veština i znanja, stvaranje radnih navika, podizanje samopouzdanja i stvaranje osećanja zajedništva. Crkveni hor „Svetosavci“ je započeo svoje nastupe na Bogojavljenje 2020. godine i do sada smo imali dosta značajnih nastupa kako u Mitrovici tako i šire, govori đakon Aleksandar Ciganović.

Aleksandar Ciganivić, đakon pri crkvi “Sveti Stefan” u Sremskoj Mitrovici,  muzikom se bavi od malih nogu. Tokom školovanja, kada Aleksandar upisuje Teološki fakultet, ljubav prema muzici ne prestaje. Tokom fakulteta upisuje solo pevanje i klavir. Aleksandar Ciganivić je danas pri crkvi u Sremskoj Mitrovici. On je i otac, suprug, solo pevač, pisac i vodi dečiji crkveni hor “Svetosavci”. Uspeva sve, jer mu ništa ne pada teško u životu, za sve nalazi vreme.

Pravoslavna crkva “Svetog arhiđakona Stefana”, po rečima Aleksandra Ciganovića do sada nije imala dečiji hor, a deca koja trenutno dolaze na probe hora su srećna i redovno jedva čekaju neke nastupe.  Ono što je zanimljivo jeste da roditelji neke dece koja trenutno pevaju u horu do sada nisu dolazili u crkvu, a sada su redovni, pa se čak neki i od njih pričeste, reči su đakona Ciganovića.

Kada je počeo da radi u starijim razredima Osnovnih škola, čuo je za nekoliko devojčica koje su lepo pevale i pozvao ih u hor. U početku je bilo svega 6-7 devojčica, ali saznaje za još dece i učenika škole sa lepim glasom i željom da zapevaju u horu. Tako nastaje crkveni hor “Svetosavci”, na Bogojavljenje 2020. godine.

Rezultati nastali stvaranjem hora su premašili naša očekivanja – iz ovakvog rada su podjednako dobijali svi učesnici, a građani su pokazali veliko interesovanje za naš rad i dali nam veliku podršku. Hor broji 20 članica i 3 člana – Ljubiša – vokal, Aleksa Miličević – harmonika i Strahinja Trogrlić – tapan.

Zbog toga smo odlučili da hor snimi pesmu „Kosovo je srce Srbije“, kroz druženje i zajedničko stvaranje.

Pesma „Kosovo je srce Srbije“ predstavlja krunu našeg rada a planiramo i dalje da nastavimo sa snimanjem duhovnih i tradicionalnih pesama.

Pesma „Kosovo je srce Srbije“ je moja druga pesma za koju sam uradio muziku i tekst. Pesma je napisana pre tri godine, inspirisana stihom: „Kosovo je srce Srbije“ iz pesme „Dogodine na Kosovu“ i poželeo sam napisati pesmu koja će se baš zvati tim zvučnim imenom: „Kosovo je srce Srbije“. Prvo je nastao refren a onda sam pažljivo obradio strofe vodeći računa o svakom detalju. Za refren inspirisala me je i pesma vladike Nikolaja: „Vera večna, vera stara“ i stih : „Vera puka i knezova i narodnih vitezova“ koji sam samo preoblikovao u „zemlja puka i knezova i narodnih vitezova“. Sve ostalo je plod moje lične inspiracije i nadahnutosti, objašnjava đakon Aleksandar Ciganović.

Pesma je urađena u saradnji sa udruženjem „Zavoli, voli“ koje vodi Maja Kovačević Iz Kraljeva. Pesma je snimana u „AK studio“ u Beogradu a osim našeg crkvenog hora „Svetosavci“ i članova udruženja „Zavoli, voli“ učestvovao je i otac Aleksandar Stojiljković sa svojom decom i prijateljima, zatim članovi pojačke grupe car David : Slađana Kovačević i Marko Milunović, Nedeljko Andjelić i Jovana Brzak kao solisti.

Možda Vam se svidi i