Praznik Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

Od strane Ozon
0 komentar

Današnji praznik Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je pravoslavni hrišćanski praznik, pada usred Vaskršnjeg posta, pa se podrazumeva da svi pravoslavni hrišćani danas poste. Pravilo posta na današnji dan propisuje post na ulju, to jest jede se hrana spremljena na ulju, dozvoljeno je piti vino, nije dozvoljeno jesti ribu.

Tokom celog Vaskršnjeg posta, riba se jede samo na Blagovesti (7.4.) i na Cveti (12.4.) Pošto je nedelja, podrazumeva se da ne treba raditi poslove koji donose novac. Događaji vezani za mučeničko stradanje svetog Jovana Krstitelja preneti su u svetim Jevanđeljima po Mateju, Marku i Luki. Isus o njemu kaže „Niko od rođenih od žena nije veći od Jovana (Krstitelja)“ (Luka 7,28). Jovan je bio prvi sveti mučenik hrišćanske vere, uhapšen 27. godine Nove ere, a stradao 28. godine odsecanjem glave.

Car Irod kada je saznao o Isusu kako čini velika čudesa, uplašio se i rekao: „To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih“.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja – Krstovdan. Ovaj praznik se obeležava 23. februara po crkvenom, a 8. marta po gregorijanskom kalendaru.

Prema predanju Jovan Krstitelj bio je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, Irodove žene. Nakon toga zla Irodijada je naredila da se glava Svetog Jovana ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se plašila da strašni prorok nekako ne vaskrsne.

Prvo obretenje

Stoga je uzela njegovu glavu i zakopala je na nekom skrivenom i nečasnom mestu mestu, duboko u zemlju. Njena dvorkinja Jovana, dobra i pobožna žena nije mogla da dopusti da glava božijeg čoveka ostane na tom mestu, pa ju je tajno iskopala, odnela u Jerusalim i sahranila na Jeleonskoj gori.

Ne znajući za to, car Irod kada je saznao o Isusu kako čini velika čudesa, uplašio se i rekao: „To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih“. Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovavši u Hrista, ostavi je položaj i zamonašio se, i kao monah, s imenom Inokentije, nastanio se na Jeleonskoj gori, baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Želeći da zida sebi ćeliju, kopajući duboko našao je zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno da je Krstiteljeva. On ju je celivao i zakopao na tom istom mestu.

Drugo obretenje

Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, kao pomen na ove događaje. Po Božijoj zapovesti ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala je u zaborav i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme carice Teodore i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad.

Mnoga čudesna isceljenja dogodila su se se od Krstiteljeve glave. Interesantno je da Sveti Jovan za života nije učinio nijedno znamenje, ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

Na današnji dan obavezan je post

Današnji praznik pada usred Vaskršnjeg posta, pa se podrazumeva da svi pravoslavni hrišćani danas poste. Pravilo posta na današnji dan propisuje post na ulju, to jest jede se hrana spremljena na ulju, dozvoljeno je piti vino, nije dozvoljeno jesti ribu. Tokom celog Vaskršnjeg posta, riba se jede samo na Blagovesti (7.4.) i na Cveti (12.4.) Pošto je nedelja, podrazumeva se da ne treba raditi poslove koji donose novac.

Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: Raduj se…

– Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!

Ova molitva ima za cilj da podseti svakog vernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a vera u Boga donosi radost veću od ikakve radosti ovog sveta.

Neka zbog svega ovog Krstovdan bude dan ponovnog početka, dan radovanja, dan zahvalnosti. Razmislite dobro šta je to što vas čini istinski srećnim, podignite glavu ka nebu i iskreno se zahvalite Bogu.

Možda Vam se svidi i