Posle 100 godina Centar za lovni turizam u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Početkom izgradnje prve faza radova na izgradnji Lovačko turističkog centra, stvara se i uslov za razvoj lovnog turizma na teritoriji Opštine Sremska Mitrovica. Radovi na izgradnji Lovačko turističkog centra su započeti, a kraj prve faze najavljen je za 180 dana. Objekat će biti izgrađen u Fruškogorskoj ulici u Sremskoj Mitrovici. Nadležni se nadaju da će radovi biti gotovi krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Oko 700 članova u 21 lovačkom udruženju na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, od sledeće godine će lakše ostvarivati svoju delatnost. Izgradnja Lovačko turističkog centra će stvoriti temelj za ubrzan razvoj lovnog turizma. Poseban segment inicijative je posvećen umrežavanju svih Udruženja na jednom mestu.

  • U smislu turizma, lov je ekspanziji, moramo ići u korak sa tim. Imamo sve prirodne odlike, lovci dolaze na našu Frušku goru, moramo im napraviti adekvatnu infrastrukturu. Najinteresantnije za Mitrovčane je to da će Lovačko udruženje koje koristi prostorije na Spomen groblju nakon izgradnje objekta koristiti deo ove zgrade, dok će se zgrada na Somen groblju pretvoriti u Muzej, uslovi se stvaraju. Ideja je stara par godina, sada imamo mesto za lovce i mogućnost da građani i turisti dobiju još jedan Muzej u gradu. Prva faza gradnje iznosi 20 miliona dinara, a ukupna vrednost je 50 miliona dinara. Radovi se finansiraju iz tri izvora, jedan deo je grad a drugi deo Pokrajina i Republika, treći deo su dobrovoljni prilozi lovaca, naveo je predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, Vladimir Pavlović.

Jovanović Ilija, predsednik Lovačkog udruženja Srem-Mačva Lovačko kaže da je udruženje bilo podstanar od 1976. godine i da su koristili prostorije na Spomen groblju.

  • Ovo je jedinstvena prilika i mnogo će značiti našim lovcima da dobijemo svoj objekat. Pored smeštajnih kapaciteta, biće izgrađeno šest soba, biće izgrađena i velika sala za sastanke lovačkog udruženja, imaćemo i trofejnu sobu, u kojoj će biti izloženi trofeji naših lovaca, neka vrsta muzeja koji će moći da posećuju strani turisti i naši građani.

Nakon završetka zgrade Lovako turističkog centra, lovačka društva će moći da primaju domaće i strane turiste, što će u znatnoj meri doprineti unapređenju turističkih kapaciteta u gradu Sremska Mitrovica.

Izgradnjom infrastrukture i smeštajnih kapaciteta u lovnom turizmu, znatno će unaprediti razvoj aktivnosti lovaca na teritoriji grada.

  • Olakšaće poslovanje udruženja i službe, imaćemo sve potrebne sadržaje da bi funkcionisali. Funkcionisali smo i do sada ali će sada biti mnogo lakše. Morali smo da iznajmljujemo prostore da bi mogli da funkcionišemo. Lakše ćemo pristupiti Fruškogorju i Mačvi, objašnjava Boško Topalov iz Manđelosa.

Srem i Mačva imaju dugu i bogatu lovnu tradiciju a lovačka društva kroz svoj rad bave se i očuvanjem životne sredine i održivog upravljanja fondovima divljači i očuvanju njihovih staništa.

Mi za lov uzgajamo divljač, to je na prvom mestu, bavimo se i zaštitom životne sredine i ekologijom. Moram da napomenem da su lovci sanirali mnoge divlje deponije. Nama je interes da ekologija bude na visokom nivou. Radimo selektivne odstrele, zadovoljstvo dolazi na kraju, dodaje lovac Pjevac Miroslav.

Lovci se slažu da će izgradnjom Lovačko turističkog centra, lovci kojih nije mali broj, rešiti mnoge probleme koje sada imaju. Jedan od njih je i kontrola koja će se sada vršiti u Sremskoj Mitrovici. Po rečima lovaca, do sada je „Torlak“ preuzimao lisice i šakale zbog kontrole besnila. Sada će nakon lovne sezone divljač biti pravilno odložena na jednom mestu za sva lovačka Udruženja.

Ovakva umreženost, jedinstvena turistička ponuda i što je još važnije uspostavljena saradnja svih Udruženja lovaca će doprineti razvoju ekonomskih aktivnosti i izgradnji održivog turizma na teritoriji Srema i Mačve.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Igor 30.12.2022. - 9:01 am

Bolje da ste na tom istom mestu napravili novi vrtić ili proširili kapacitet vrtića Đurđevak !!!

Komentari su zatvoreni.