Polaganjem venaca na spomenik palih boraca, svečano je obeležen 1. novembar – Dan oslobođenja Sremske Mitrovice od fašizma u Drugom svetskom ratu

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na spomenik ispred Železničke stanice u Sremskoj Mitrovici, u organizaciji Lokalne samouprave Sremska Mitrovica.

Svečanom polaganju venaca i cveća na spomen obeležje u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su brojni posetioci, prijatelji i poštovaoci narodnooslobodilačke antifašističke borbe iz slobodarskog Srema.

Predstavnici grada koji su položili vence, istakli su hrabrost boraca pri oslobođenju grada i podsetili na ogromne žrtve tokom četvorogodišnje okupacije nacista.

„Skoro svaki deo našeg grada je nemi svedok nemilih događaja iz prošlosti. Nije bilo rata u Evropi a da se nije odrazio i na naš grad i na našu i zemlju. Istorija je ta od koje treb daa učimo i da stvaramo budućnost. Danas na spomeniku palih boraca, polažemo vence , kao i svake godine 1. novembra, u znak sećanja na žrtve. Na ovom mestu se desila najteža i odlučujuća bitka čiji je ishod bio oslobođenje načeg grada. Njihove žrtve nisu bile uzaludne, one nam daju primer, idemo njihovim putem, da znamo da cenimo slobodu i mir. Danas polažemo vence i na „Spomen groblje“, jedno od velikih mitrovačkih stradališta ne samo borcima već i svim nevinim žrtvama, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, tokom svečanog polaganja venaca.

Prema istorijskim činjenicama grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije.

Od oslobođenja grada zaustavljeno je napredovanje jedinica narodnooslobodilačke vojske čitavih mesec dana jer su se okupatorski vojnici ukopali u rovove kod Generalnog kanala, pa su obližnja sela Martinci i Kuzmin oslobođeni tek prvih dana decembra. Sremska Mitrovica je u periodu od 1941. do 1944. godine bila deo teritorije samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske, nelegitimne državne tvorevine koju je predvodio Pokret ustaša sa svojim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu uz podršku nacista.

Možda Vam se svidi i