Pokušaj krijumčarenja delova za porše na prelazu Sremska Rača

Od strane Ozon
0 komentar

Carinici su na prelazu Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 “Mansory“.

Delovi su bili skriveni u tovaru prijavljene robe.

Slučaj je otkriven je 24. februara kada je na izlaznu stranu prelaza pristigao kamion bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji BiH državljanin.

Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pregledom dokumentacije videlo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, mašinu za obradu podataka…), ali su prilikom pregleda tovarnog prostora primećene i nove automobilske gume sa felnama poznatih obeležja kojih nije bilo u dokumentaciji.

Zbog toga je, dodaje se, kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole gde je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija.

Kako se navodi, utvrđeno je da se u tovaru nalazi ceo komplet novih guma i felni za Mercedes G klase.

Reč je o gumama marke “Continetal“, ali i felnama marke “Brabus“ čija cena po komadu, ukoliko je reč o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cena kopija kreće oko 5.000 evra po setu.

U tovaru se našlo i čak 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 “Mansory“ i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi delovi.

Delove o kojima je reč izrađuje poznata kuća “Mansory“ koja za Porše radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim delovima znatno skuplji od standardnih, navodi se i dodaje da ugradnja takvih delova može višestruko da poveća vrednost automobila zbog čega se pretpostavlja da je to bio motiv za krijumčarenje.

U tovaru je otkrivena i prednja maska za Mercedes GLE, kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za Golf 7 Plus.

U saopštenju se dodaje da je, pošto je reč o stranom državljaninu, prekršajni postupak sproveden po hitnoj proceduri.

Pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršilac plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.

Možda Vam se svidi i