Podeljeni BADNJACI građanima Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

JP „Nacionalni park Fruška gora“ u saradnji sa zainteresovanim opštinama podeliće za božićne praznike građanima preko 20.000 besplatnih badnjaka pripremljenih sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno.

Tradicionalna akcija realizuje se kako bi bili ispoštovani običaji uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine. U centru Sremske Mitrovice, građanima je badnjake delio zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, zajedno sa predstavnicima Nacionalnog parka.

1500 badnjaka za Sremsku Mitrovicu

– Danas na Badnji dan, Grad Sremska Mitrovica tradicionalno organizuje podelu Badnjaka, koje je pripremilo i obezbedilo JP „Nacionalni park Fruška Gora“. U pitanju je podela 1500 Badnjaka u saradnji sa MZ „Centar“ ovde u centru grada kao i u saradnji sa MZ Laćarak i Mačvanska Mitrovica. Smisao ovog velikog hrišćanskog praznika jeste u darivanju a ova akcija treba da pruži još jednu poruku a to je zaštita i očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u našoj zemlji. Badnjake su pripremila stručna lica koji su koristili hrast sa starijih krošnji tako da nisu uništavani podmladci sve u cilju zaštite ekosistema i očuvanja prirodnih vrednosti nacionalnog parka. Ja bih želeo svima koji praznuju i slave i obeležavaju dan Hristovog rođenja po Julijanskom kalendaru da čestitam Božić, uz mnogo sreće, mira, blagostanja, ljubavi, sloge i da nam svima ovaj praznik donese mudrosti, istrajnosti, da još više učvrstimo moralne i duhovne vrednosti koje otvaraju naša srca za dobra dela. Mir Božiji,  Hristos se rodi, Srećan Božić. rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice grada Sremska Mitrovica.

Prema rečima predstavnika JP „Nacionalni park Fruška gora“ , podela besplatnih badnjaka takođe je organizovana u Sremskim Karlovcima, Irigu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i u Šidu, a tokom noći između 5. i 6. Januara u ranim jutarnjim časovima za sve one koji su se uputili u šumu pripremljeno je 5.000 badnjaka na teritoriji Nacionalnog parka i to na Iriškom vencu, Zmajevcu, Crvenom Čotu, Ležimiru i kod Rohalj baze. Čuvarska služba JP „Nacionalni park Fruška gora“ zajedno sa policijom radi u tri smene kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Možda Vam se svidi i