Počela upotreba novih fiskalnih kasa, do kada se mogu koristiti i stari uređaji

Danas je prvi radni radni dan u ovoj godini, a privrednici ga mogu započeti i poručivanjem novih fiskalnih uređaja. Pred Novu godinu, sa Poreskom upravom povezana je i prva fiskalna kasa. Za sada je odobreno 80 softvera i četiri tipa fiskalnih kasa. Do kraja januara privrednici mogu da se prijave za subvencije koje za nabavku novih uređaja daje država.

Tranzicioni period počeo je 1. novembra 2021. godine i traje do 30. aprila 2022. godine, do kada svi fiskalni obveznici treba da pređu na novi model.

Za mesec dana kolio je prošlo od prvog povezivanja neke firme sa Poreskom upravom na „E“ način, poreznici zapažaju da je najveći broj izdatih računa sa malim iznosima, jer se na novu fiskalizaciju najbrže prebacuju male trgovine.

Za prelazak na e-fiskalizaciju, više od 50.000 privrednika već je uzelo subvenciju od 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju. Procenjuje se da još toliko njih na to ima pravo. 

Obavezu da od 1. maja pređu na novu fiskalizaciju imaju svi koji posluju sa fizičkim licima. Preko 80 odsto njih ima jedan objekat i jednu fiskalnu kasu.

Postojeći obveznici fiskalizacije,oni koji su otvorili svoja preduzeća, firme koji su otvorili do 30. oktrobra, ove godine, oni mogu da koriste to pravo i konkurišu za subvencije, svi koji su posle tog perioda otvorili na žalost nemaju pravo na subvencije, kaže za Ozon, Barbara ivanuš.

“Oni koji su otvorili firme do 30. oktobra, preko portala ePorezi prijavljuju svoje poslovne prostorije, poslovne prostorije treba da prijave svi koji poseduju staru kasu kasu i oni koji po pravilniku treba da urade fiskalizaju u svojo firmi. Nakon prijave za subveniciju, nastavljaju sa prijavom za konkurs 100 +100, objašnjva Barbara Ivanuš. “Nakon prijave, stiže obaveštenje da je prijavljena poslovna prostorija, svi koji ispunjavaju zakonske uslove dobiće pomoć države. Uslovi za pomoć su da su vlasnici firme koja je otvorena pre 30. oktobra, to je glavno I nakon prijave, u roku od 7-10 dana novac legne na račun”. Uplata se realizuje vrlo brzo, a nakon uplate svi fiskalni obveznici imaju rok 6 meseci da iskoriste novac za kupovinu novog uređaja za fiskalizaciju, stari mogu da koriste do momenta započinjanja rada na novoj kasi, u tom momentu automatski stari fiskalni uređaj se gasi i nema obaveze defiskalizacije, to je poprilično velik trošak, koga su sada osloboženi obaveznici fiskalizacije, dodaje Ivanuš. “Dok se koristi stara kasa, olakšavajuće je to da, nova kasa ima instaliran test mode android aplikacija, na kojoj mogu da vežbaju”.

U sremskoj Mitrovici lako do nove kase

U Sremskoj Mitrovici firma VB PROMET, je prva koja je fiskalizovana u Srbiji. Fiskalizacija u ovoj firmi je odražena od strane “GALEB GROUP” a čiji su oni, ujedno I predstavnici za Srem.

“ Mi radimo isključivo Galeb fiskalne kase i lako ćete doći do njih, izdaje se predračun, uplaćuje se za kasu, ona se poruči i kada stigne korisnik ima besplatnu obuku pri preuzimanju kase. Ono što naša kasa nudi jeste da nema starog sistema, android sistem je u pitanju, izgleda kao malo veći telefon ili tablet, biće više vrsta kasa, trenutno kkasa koja je u ponudi ima sertifikat. Kasa se puni kao telefon i ima softver koji je sertifikovan od strane poreske uprave, na taj način kasa komunicira sa glavnim serverom, objašnjava Barbara Ivanuš iz VB Prometa.

Svaka promena uredbe poreske uprave, softver se updateuje i sve bude u skladu sa Zakonom, nije teško za korišćenje, sve je na srpskom jeziku, postoji video uputstvo kako ubaciti dobavljaće, artikle, kupce, zalihe, program je za sve.

Primera radi, ovaj program je sofisticiran, može da nacrta kako da stolovi u kafiću stoje, svakom kasiru se može odrediti odobrenje koji deo posla radi i u koji ima uvid, iistovremeno, vlasnik firme na svom računaru ima uvid u svoju kasu, može da izvlačiš podatke, sa svog odvojenog računara.

Za razliku od starih kasa, dodaje Ivanuš, koje su možda mogle biti i zloupotrebljene, ili nenamerno poereni neki podaci, sa novom kasom se ovi i slični problem rešavaju, može se dati dozvola radnicima, na primer, da samo kucaju račune.

Osim kupovine kase u ponudi i obuka

Postojaće kratka obuka u zavisnosti od potreba, da li će se plaćati karticom, kešom. Mi smo podrška, postoji o call centar, ipak nas klijenti redovno zovu za pomoć, što se neće menjati i na dalje. Obuka nakon kupovine uređaja, u našoj firmi biće obezbeđena svim kupcima uređaja.

Kase su savremene, lako se koriste a u njoj je namenjen i deo za sim karticu koja će se ubacivati u kasu, da bi kasa imala internet konekciju. „Ukoliko dođe do prekida interneta, postoji uređaj u kasama pod imenom LPFR, lokalni procesor fiskalnih računa koji čuva podatke, prilikom prekida interneta, što takođe sa novim fiskalnim uređajem neće biti problem, jer kada se korisnici ponovo konektuju na internet, iz baze se svi podaci uredno šalju na portal poreske uprave.

Za kupovinu kase i sva obaveštenja ali I obuku za rad na novim kasama u Sremskoj Mitrovici, možete dobiti na adresi: VB PROMET, PROMENADA 3A LOKAL 5. Info telefon: 064 409 77 65

Related posts

Radnički bez plej-ofa. Bod je falio

Organizovana tradicionalna manifestacija “Krušedolska zvona”

Miloš Vučević novi predsednik Srpske napredne stranke