Počela sezona dvotočkaša: Volim zvuk motora i kad škripe gume

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od prvih prolećnih sunčanih dana, pa sve do poslednjih jesenjih zaljubljenici u dvotočkaše krstare srpskim putevima, upravo zbog toga svi vozači se pozivaju na veću opreznost i poštovanje saobraćajnih propisa.

S obzirom da vozači dvotočkaša, prvenstveno se misli na motoriste predstavljaju grupu najugroženijih učesnika u saobraćaju, na žalost nije novina da sa prolećem stignu i prve vesti o saobraćajnim udesima u kojima su učestvovali, teže povređeni ili izgubili život upravo vozači dvotočkaša.

U prilog činjenici da su popularni „bajkeri“ jedni od najugroženijih učesnika saobraćaja govore i zvanični podaci Agencije za bezbednost saobraćaja po kojima je samo u toku prvih šest meseci 2021. godine U prvih šest meseci ove godine vozači motocikala učestvovali su u 690 saobraćajnih nezgoda, od kojih su oni izazvali 301. Kad je reč o saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima, od 22 saobraćajne nezgode, vozači motocikala izazvali su 12.

Za vozače motocikala najvažnije je da voze ispravan motor, da poseduju adekvatnu moto opremu (prvenstveno kacigu), ali i da poštuju saobraćajne propise, akcenat je na ograničenje brzine. Podsećanja radi članom 329. Zakona o bezbednosti saobraćaja za nasilničku vožnju zaprećena je i zatvorska kazna  do 60 dana uz 15-17 kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom.

Za bicikliste izuzetno je važno da drže svoju putanju i da svaku promenu pravca signaliziraju rukom, da osvetle svoje vozilo i koriste biciklističke trake gde god one postoje. Biciklisti se upozoravaju i na njih se apeluje da tokom vožnje nenose slušalice u ušima, kako bi u svakom trenutku čuli šta se dešava oko njih.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova pet najčešćih prekršaja motociklista jesu vožnja iznad ograničenja brzine, kršenje saobraćajnih pravila, nenošenje kacigem upravljanje bez vozačke dozvole, vožnja motora bez registarskih tablica.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da je svako treće lice stradalo zbog brzine. Prema podacima ABS-a oko 15,8% vozača putničkih automobila prekoračuje brzinu u naselju, a oko 11,9% van naselja. S druge strane 34,5% vozača motocikala prekorači brzinu u naselju, a van naselja 29,9%. Sa porastom brzine rastu broj i posledice saobraćajnih nezgoda.

Možda Vam se svidi i