„Pobusani ponedeljak“ 2. maja

Od strane Ozon
0 komentar

U ponedeljak 2. maja je Pobusani ponedeljak, prvi ponedeljak nakon Uskrsa i dan kad se pobusavaju grobne humke i dele bojena jaja naročito spremljena za duše pokojnika.

 Tim povodom tradicionalno se održavaju pomeni i očekuje se veća poseta Gradskom groblju i svim grobljima u gradu i prigradskim naseljima.

Sektor Pogrebne usluge– RADI TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA

Građanei treba da vode računa o česmama i ne ostavljaju smeće u slivnicima, kao i da po završetku posete groblju provere da li su ugasili sveće, kako ne bi došlo do požara.

Pobusani ponedeljak je svoj naziv dobio po narodnom običaju da se grobovi pokojnika pobusavaju toga dana busenjem sveže zelene trave. Pobusani ponedeljak je, dakle, praznik namenjen upokojenima, i spada u jedan od zadušnih dana.

Na ovaj dan se odlazi na groblja, uređuju grobovi, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba, i pobusava zemlja između, odnosno, prekopava površinski sloj zemlje. Vuk Karadžić navodi da se ovaj dan ponegde naziva i „Ružičalo“ ili „Družičalo“, jer se tog dana, između ostalog, sade i ruže na grobljima.

Ono po čemu je ovaj dan drugačiji od ostalih zadušnih dana je što se danas na groblja iznose crvena jaja koje su domaćice ofarbale na Svetli petak! Ta jaja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa „Hristos Vaskrse“.

Tim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve, odakle je, verovatno, došao i u naše krajeve. 

Možda Vam se svidi i