Plata glavnog kuvara u Sremskoj Mitrovici i do 80.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su među najtraženijima, što im omogućava da relativno lako dođu do posla.

Foto Pixabay

Nedostatak kuvara i sve veća potražnja za tim kadrom pojačani su i time što je ovo deficitarno zanimanje i u mnogim drugim zemljama, posebno onima u kojima je turizam razvijena privredna grana. Upravo je to razlog što su glavni kuvari dobro plaćeni za posao koji obavljaju.

─ Plate kuvara zavise od poslovanja samog restorana, što je opet vezano za kvalitet kuhinje i samog šefa kuhinje. Plata glavnog kuvara u Sremskoj Mitrovici se kreće od 62.000 pa i  80.000 dinara, kaže za jedna vlasnica restorana u Sremskoj Mitrovici.

Ona dodaje da su i ostali poslovi u kuhinjama restorana solidno plaćeni, tako da pomoćni  kuvar koji samostalno obavlja posao zaradi između oko 60.000 i 70.000 dinara.

Naš sagovornik, koji ima iskustva rada i u kuhinji i u vođenju restorana, kao jedan od ključnih problema u ovoj oblasti izdvaja odlazak u inostranstvo, pa često i u velike gradove. U Beogradu kuvar zaradi i do 150.000 dinara mesečno, u inostranstvu je zarada daleko veća.

─ Smatram da imamo kvalitetnih kuvara, jer da nije tako ne bi bili traženi u svetu gde su svojim radom zaslužili mesta u priznatim restoranima i hotelima.

I pica majstori u Sremskoj Mitrovici zarađuju platu od 60.000 dinara, plus bonusi. Naravno, uz prijavu, to se podrazumeva. Pa jedan kuvar ili pica majstor, vlasnika restorana košta oko 100.000 dinara, kaže vlasnica picerije.

─ Plate pica majstora su, po mom mišljenju, dobre plate, poslovanje restorana, kao i svih ostalih preduzetniika, otežano je zbog pandemije koja nam je svima smanjila pazare, jedno vreme nismo ni radili. Ipak, kako je nedostatak kuvara vidljiv u Sremskoj Mitrovici, sve se češće dešava da ovi majstori uslovljavaju sa platama. Imam često situaciju da čuju kakve su plate, primera radi, u Novom Sadu, pa traže veluko uvećanje. Često smatraju da je 90.000 dinara realna plata za njih. U Sremskoj Mitrovici to nikako ne može biti realna plata, jer niko to ne može da plati. Morali bi povećati sve plate, onda bi radili sa gubicima. Mislim da je važno da radimo, izdržimo svi zajedno.  Ko hoće da radi za platu koja je u Sremskoj Mitrovici trenutno realna, posla ima, ko neće, neka pokuša u nekom drugom gradu, mišljenje je vlasnice Picerije.

Iz godine u godinu sve se više govori o sve većem deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji. Pored nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tržištu osećaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima. Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke. Pored ovih pozicija, iako je ponuda i potražnja za magacionerima i vozačima zaista bila na visokom nivou, broj konkurisanja je i dalje bio nedovoljan u protekloj godini te i ove dve pozicije spadaju pod deficitarne, što znači da broj prijava nije dovoljan da bi zadovoljio postojeću tražnju za tim kadrovima.

Iako je ponuda i potražnja u porastu, već godinama unazad se uočava pad u broju prosečnog konkurisanja na oglase. U 2021. godini prosečno se konkurisalo 57 puta, što je značajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, značajan pad uočava se od početka do kraja 2021.godine gde se u januaru prosečno konkurisalo 100 puta, a do decembra se upola smanjio i iznosio svega 49. Statistike govore da je kandidata na tržištu sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore za iste kako boljim uslovima rada tako i jačanjem svog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada, piše „Infostud“.

Možda Vam se svidi i