Planirate godišnji? Pogledajte koliko košta roming po zemljama

Od strane Ozon
0 komentar

Roming kod tri najveća telekomunikaciona operatera u Srbiji (Telekom, A1 i Yettel) će u najpopularnijim turističkim destinacijama domaćih turista, ne računajući zemlje Zapadnog Balkana i Grčke, koštati uglavnom od oko 60 do oko 150 dinara u slučaju minuta poziva, i od 29,9 do 50 dinara u slučaju slanja sms poruka. Što se tiče prenosa podataka cene počinju od 100 dinara po jednom megabajtu. Svaki od operatera ima svoj način računanja troškova, ali cene rastu prvenstveno u zavisnosti od udaljenosti ovih zemalja od Srbije.

Tema tarifa rominga je ponovo ušla u fokus nakon što je nedavno održan sastanak ministarke turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i grčkog ministra Turizma Vasilisa Kikiliasa na kom je jedna od tema upravo bila roming, tj. njegovo potencijalno ukidanje ove sezone.

Podsetimo, prošlog leta u julu domaći operateri su smanjili međunarodne tarife za saobraćaj ka Grčkoj u rasponu od 50 do 99 odsto, te će ove cene ako ne bude roming ukinut ostati i ove letnje sezone. Takođe, od 1. jula prošle godine roming je ukinut između zemalja Zapadnog Balkana, tj. Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

U nastavku pogledajte kako se kreću cene tarifa.

Telekom

„Uslovi korišćenja mts usluga u romingu zavise od zone kojoj pripada određena zemlja (destinacija) i tipa usluge koju korisnik ima (postpaid, prepaid, kontrola troškova).“

U okviru Telekome ponude postoji 5 zona, i od navedenih destinacija Bugarska se nalazi u prvoj zoni, Španija i Turska u drugoj, dok su Egipat i Tunis u četvrtoj.

Tako će se iz Bugarske, ako ste korisnik ovog operatera, minut odlaznog poziva plaćati 102 dinara, minut dolaznog poziva 36 dinara, jedan sms 24 dinara, a jedan megabajt protoka podataka oko 614 dinara.

U slučaju druge zone, tj. Španije i Bugarske, minut odlaznog poziva košta 150 dinara, minut dolaznog poziva 42 dinara, sms poruka će vas koštati 30 dinara, a jedan megabajt protoka nešto više od 737 dinara.

Najskuplje telefoniranje od navedenih lokacija je iz, logično, četvrte zone (u koju spadaju Egipat i Tunis) i tu se minut odlaznog poziva plaća 360 dinara, minut dolaznog poziva 90 dinara, sms 48 dinara, a prenos podataka 1228,8 dinara.

A1

Cene roming usluga se kod operatera A1 „razlikuju u zavisnosti od paketa korisnika i u kojoj je zoni destinacija u koju se putuje“.

U sklopu njihove ponude postoje 3 zone: prva u sklopu koje su Evropa i Turska, druga u sklopu koje je ostatak sveta i Rusija, i treća unutar koje su obuhvaćene satelitske, avio i pomorske mreže.

Dakle cena minuta poziva u prvoj zoni je 99 dinara, a sms poruke je 29 dinara, dok je jedan megabajt prenosa podataka takođe 99 dinara.

U drugoj zoni cena minuta poziva je 199 dinara koliko je i jedan megabajt, a cena sms poruke u ovoj zoni iznosi 49 dinara.

Yettel

I u kompaniji Yettel postoji nekoliko zona za roming, tj. njih 5, s’ tim što je 5 zona za Satelitske, pomorske i avio mreže.

U prvu se ubrajaju (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija), u drugu se ubraja ostatak Evrope, u treću Rusija, Azija (bez Arabijskog poluostrva) i Severna Amerika, a u četvrtu (Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Južna Amerika, Australija).

Tako vas u prvoj zoni odlazni poziv košta 119,9 dinara, dolazni poziv 49,9 dinara, sms poruka 29,9 dinara, a megabajt podataka 99,9 dinara. U drugoj zoni vas minut odlaznog poziva košta 179,9 dinara, dolaznog poziva 59,9, sms 34,9, a megabajt 109,9 dinara.

U trećoj zoni minut odlaznog poziva košta 269,9 dinara, minut dolaznog poziva 89,9, sms poruka košta 39,9 dinara, a megabajt oko 120 dinara. Četvrta zona ima sledeće cene: minut odlaznog poziva 399,9 dinara, minut dolaznog poziva 109,9, sms poruka košta 54,9 dinara

U Grčkoj i ove godine jeftiniji saobraćaj

Kako su nam naveli iz kompanija za Grčku i ove godine, mimo odluke grčkih operatera o ukidanju rominga, imaju posebne cene saobraćaja.

Iz Telekoma su nam istakli da Grčka pripada posebnoj zoni tzv. 0a, a da je cena odlaznog poziva 19,06 dinara po minutu, a minut dolaznog poziva 3,58 dinara u Grčkoj ove godine.

U A1 cena odlaznog i dolaznog poziva iz Grčke je ista 49 dinara, jedan megabajt prenosa podataka košta 1 dinar, a sms poruke koštaju 14,9 dinara.

U Yettelu, minut odlaznog poziva košta 49,9 dinara, minut dolaznog poziva košta 11,9 dinara, jedna sms poruka košta 4,9 dinara, a 100 kilobajta internet saobraćaja košta 0,1 dinara.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik