PKS: Nove cene mesa možda stignu pred Uskrs

Cene mesa u proteklih godinu dana porasle su za oko 20%, a za koliko i kada će biti nova korekcija cene, ne samo mesa već i prerađevina, videće se u narednom periodu, piše Dnevnik.
– Meso je u Evropskoj uniji u proteklih mesec dana poskupelo između 40 i 50% pa će zbog te povišice domaći uvoznici morati da koriguju cene naviše, a za njima će to učiniti i ovdašnji klaničari, koji proizvodnju zasnivanju na tovu domaćih tovljenika– izjavio je za „Dnevnik“ potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Matijević. 
– Od kada je počela kriza u Ukrajini cene mesa idu naviše u Evropi, što mora da se odrazi i na domaće tržište mesa u Srbiji. Za poskupljenje mesa nisu samo kriva dešavanja Ruska Federacija – Ukrajina, već su i znatno ranije, s pojavom pandemije, cene žitarica i goriva neprekidno rasle, što je dovodilo i do poskupljenja mesa i druge hrane – navodi on.

150 dinara kilogram žive mere piletine
Sagovornik Dnevnika nije želeo da prognozira koliko bi kilogram svinjetine i prerađevina mogao da poskupi, ali je naglasio da potrošači mogu da očekuju više cene oko Vaskrsa i 1. maja, kada se meso zbog praznovanja više kupuje. U tom poskupljenju može biti, ali ne mora, i svinjski but. Zavisi da li će Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, doneta još 15. novembra 2021. godine, biti produžena i posle 3. maja, do kada je na snazi. U svakom slučaju, Uredbom je obuhvaćen samo but, čiji je kilogram po velikim trgovinskim lancima od 450 do 640 dinara, a nije i drugo svinjsko meso, pa uvoznici i klaničari nemaju prepreku da cene mesa koriguju naviše.

187 dinara s PDV-om kilogram žive vage tovljenika na farmama
Kilogram žive vage tovljenika, kaže farmer iz Laćarka Bora Šuljmanac, sada je na farmama 187 dinara s PDV-om, a tovljenici koji nisu s farmi koštaju 180 dinara žive vage.
– Ponuda je trenutno slaba, a tako će biti i u narednom periodu jer su mnogi odustali od tova. Uvoz mesa je kod nas prekomeran i to obara cenu tovljenika, pa su farmeri i ono malo krmača što je bilo jesenas poklali i ugasili proizvodnju – naveo je Šuljmanac.
On je podvukao da nam sledi period kada će meso biti skupo i zbog cena žitarica i goriva, a i zbog male ponude koja neće moći da prati domaću potražnju, uprkos tome što je promet u mesarama opao za 10% od kako je pre godinu dana meso poskupelo.
Za razliku od svinjetine, piletina je bila i ostala najčešće kupovano meso. Farmeri pilića za sada se ne žale na cenu žive mere od 150 dinara za kilogram. Jedino strepe od svake nove isporuke živinske hrane koja je uvek skuplja u odnosu na prošlu. Što se tiče potražnje, farmer Dragan Ješić iz Žitišta za Dnevnik kaže da je dobra, a pod tim podrazumeva da nema zastoja u isporuci.
– Klaničari, čim dospe turnus, odmah preuzimaju živinu što je za farmere odlično jer ne moraju da hrane već utovljene piliće – objašnjava Ješić.
On ističe da postoje šanse da piletina u narednom periodu bude više tražena u delu zemlje s muslimanskim stanovništvom, zbog skupe junetine, teletine i jagnjetine. Kilogram jagnjetine i junećeg buta sada košta oko 1.000 dinara, dok se celo pile u velikim trgovinskim lancima može kupiti po ceni od 250 dinara pa naviše.

Svinjetinu najviše uvozimo iz Španije
U spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u 2021. godini uveženo je 28.767 tona svinjskog mesa, u vrednosti 60,2 mil EUR, saopštila je za Dnevnik Privredna komora Srbije. Prema trenutno dostupnim podacima za 2022. godinu, u januaru je uvezeno svinjskog mesa u količini od 3.000 tona vrednosti 6 mil EUR. Meso iz uvoza uglavnom se koristi za proizvodnju mesnih prerađevina. Zemlje, prema vrednosti, iz kojih je ostvaren najveći uvoz su: Španija, Mađarska, Holandija i Hrvatska.

Related posts

Radnički bez plej-ofa. Bod je falio

Organizovana tradicionalna manifestacija “Krušedolska zvona”

Miloš Vučević novi predsednik Srpske napredne stranke