„Pijane“ naočare protiv vožnje u alkoholisanom stanju VIDEO

Od strane Ozon
0 komentar

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradskim i opštinskim savetima za bezbednost saobraćaja, realizovala je projektat „Kaznene karte“. Cilj projekta je odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola, kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometra i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene. Projekat se realizuje na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića kao što su restorani, kafići i klubovi. Učesnici koji nisu pili alkoholna pića, mogli su pomoću simulatora pijanstva takozvanih „pijanih naočara“ da se uvere kako „pijan vozač“ vidi okolinu. Svaki učesnik i gost ugostiteljskog objekta gde se realizovala aktivnost, dobio je poklon privezak sa porukom „U kola bez alkohola“ i flajer „Kaznenu kartu“ sa podacima o visinama kazni i sankcija za vožnju pod uticajem alkohola u zavisnosti koncentracije.

Aktivacuju učesnika su sprovodili posebno obučeni promoteri o načinu rada sa alkometrom, „kaznenom kartom“, „pijanim naočarima“, o značaju prijatne komunikacije, ključnim porukama, cilju aktivacije učesnika.

Tokom kampanje gosti lokala bili su u mogućnosti da provere nivo trenutne alkoholisanosti pomoću alkometera, ali i da se, ukoliko nisu konzumirali alkohol, uz pomoć simulatora pijanstva takozvanih „pijanih naočara“ uvere kako „pijan vozač“ vidi okolinu. Svako od njih dobio je i na poklon privezak na kom stoji poruka „U kola bez alkohola“ kao i kaznenu kartu.

Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić koji vodi projekat i predstavnici Lokalnih tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, dali su izjave za medije i naglasili cilj projekta i značaj saradnje za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa alkoholom kao uticajnim faktorom.

Prema rečima savetnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milana Ilića, projekat se sprovodi treću godinu zaredom.

Vožnja u pijanom stanju jedan je od čestih uzroka nesreća na putevima širom naše zemlje – oko 10 odsto, pa se projekat realizuje u restoranima, kafićima i klubovima gde se najčešće konzumiraju alkoholna pića. Cilj je da se gosti ugostiteljskih objekata koji su konzumirali alkohol, a koji su vozači, kroz merenje trenutne alkoholisanosti pomoću alkometra, informišu o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za vožnju pod uticajem alkohola, rekao je Milan Ilić.

Kako je poručio, dugoročni ciljevi Agencije su da se smanji procenat saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju usled uticaja faktora alkohola. Zajedničkim radom Agencije za bezbednost saobraćaja, lokalnih samouprava, medija, aktivista, nevladinih organizacija i državnih institucija, može da se postigne značajan uticaj na  bezbednost učesnika u saobraćaju.

Kazne su zakonom precizno definisane i to od blage alkoholisanosti do teške alkoholisanosti. Kazne se kreću od 120 do 140 hiljada dinara, u zavisnosti koliko sudija proceni za određenu alkoholisanost, a ono što negde najviše pogađa vozače jeste zabrana upravljanja motornim vozilom zbog vožnje pod uticajem. Ove zabrane mogu ići od osam i više meseci, a ono što je takođe simptomatično i na šta ova akcija skreće pažnju jeste da i zbog male količine alkohola kada vozači dobiju zabranu na primer tri meseca, oni se odluče da voze i da rizikuju. Kada voze pod zabranom onda ih čeka kazna od osam meseci, 120.000 dinara i 14 kaznenih bodova. Sa onih prvih šest i ovih dodatnih 14 dobiju 20, i tada spadaju u kategoriju nesavesnih vozača. Tada ponovo moraju da polažu određene ispite, da slušaju obaveznu nastavu i tako stvore sebi dodatne probleme – navodi Ilić ističući da alkohol predstavlja veliki rizik u saobraćaju.

Srđan Jeftić iz Saveta za bezbednost saobraćaja Sremska Mitrovica,  podsetio je na to da Savet godinama ima uspešnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja u sprovođenju kampanja vezanih za alkoholisanost.

„Zajedno s predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja obišli smo ugostiteljske objekte u Sremskoj Mitrovici, razgovarali s gostima i nastojali da im dočaramo koliko je važno da ne sedaju za volan nakon konzumiranja alkohola. U tu svrhu koristi se i simulator u vidu takozvanih „pijanih naočara”. Svako ko je bio zainteresovan mogao je da ih isproba i da vidi kakvo je stanje svesti osobe koja je pod dejstvom alkohola, izjavio je Srđan Jeftić.

Možda Vam se svidi i