Pet pevača iz Sremske Mitrovice članovi Nacionalnog omladinskog hora Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska horska asocijacija Srbije (SHA) je organizator i realizator horske laboratorije pod nazivom „Od hora u pokretu do horskog teatra“, koja se odvijala u periodu od 26-30. aprila 2022. godine a u okviru znatno većeg projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“
Tokom pet dana, Nađa Ordagić, Selena Petrović, Isidora Grozdanović, Ognjen Mišura i Luka Ivanić su učestvovali u radu Nacionalnog omladinskog hora Srbije (NOSH) i na taj način promovisali horske pevače i pevanje iz Sremske Mitrovice.

Zajedno sa još 25 pevača iz oko 10 gradova Srbije, oni su pripremali projektni program radeći sa drigentom Stefanom Lutermanom i koreografom Larsom Šajbnerom. Obojica predavača su iz Nemačke a kroz praktični rad u radionicama oni su demonstrirali različite mogućnosti koreografije i teatralizacije horskih programa.
Pored mladih pevača iz Sremske Mitrovice, u projektu su učestvovali i dirigenti, kako iz Negotina, Kragujevca, Zrenjanina, Novog Sada, Kikinde, Zaječara, tako i iz našeg grada, Sremske Mitrovice.

Jovanka Ivanić i Tamara Pajkanović su, kao članovi SHA, imale mogućnost da učestvuju u radionicama koje su držali vrhunski dirigenti, koreografi ili čak reditelji, kakvi su: Stefan Luterman, Lars Šajbner, Karmina Šilec, Dragana Jovanović, Bravnislava Stevanović, Mateja RIstić, Katarina Stanković, Miloje Nikolić, Milja Mazarek, Panda van Prozdej i drugi.
Petodnevni projekat završen je koncertom, tj- performansom „Dream(e)scapes(gkd) CHOREOS, pod dirigentskom palicom Stefana Lutermana (Nemačka).

Pored ovog koncerta, svi učesnici su prisustvovali i promociji projekta „DAMAR“ u realizaciji mešovitog hora AKUDUNS „Sonja Marinković“ sa dirigentkinjom Dunjom Deurić. Pratili su i probu dečje opere „Šumska kraljica“Franje Stefanovića, koju će hor Bajićevi slavuji premijerno izvesti u novom ruhu, u nedelju 8. maja sa početkom u 18.00 sati, uz dirigentsko vođstvo prof. Ane Kovačić.
Pevači i dirigenti Sremske Mitrovice, učetsvujući na ovakvim i sličnim događaje, povezuju Srem sa ostatkom horskog sveta i unapređuju horsko stvaralaštvo u našem gradu. Tokom jula očekuje ih još značajniji projekat u realizaciji Srpske horske asocijacije. To je petodnevni festival Raspevani mostovi, na koji se mogu prijaviti zainteresovani čak i ako nemaju pevačko iskustvo, niti poznaju notno pismo, ali i pevači profesionalci. Više o ovom festivalu evropskog karaktera možete videti na sajtu cxa.rs

Jovanka Ivanić

Možda Vam se svidi i