Pet idealnih jezera za praznični obilazak u okolini Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Ove godine uskršnje praznike i neradne dane oko 1. maja dele samo četiri radna dana, stoga su svi koji su uspeli da spoje dva praznika dobili odmor od 12 dana, koji bi mogli da se ispune zanimljivim putovanjima i kraćim avanturama u regionu.

Naime, danas je Veliki petak, a neradni dani su do 25. aprila – ponedeljka. Potom, od utorka do petka su radni dani nakon čega počinje drugi produženi vikend od 30. aprila do 3. maja. Učenici osnovnih škola takođe su na odmoru od 22. aprila do 3. marta, pa ove dane mogu da iskoriste i porodice.

Izdvojili smo pet jezera u blizini Sremske Mitrovice, koje bi bilo vredno posetiti ovog proleća.

Čalmansko jezero, odnosno jezera Čalma I, II i III, izgrađena su sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Čalmansko jezero je veštačka akumulacija i ono zapravo predstavlja skup tri manja jezera. Uređene staze do jezera ne postoje, a kupači i ribolovci su retki i uglavnom ga posećuju ljubitelji prirode. Prvobitno je trebalo da bude jedno jezero, ali su zbog geoloških uslova napravljena tri koja se pune podzemnim vodama i izvorima, a veliki udeo ima i Begov izvor, koji se nalazi uz prvo jezero. Voda se preliva iz prvog i tako se pune preostala dva jezera. Jezera liče na rezervat prirode. Na četiri i po kilometra od Čalme, letnjim putem prema Manđelosu, nalazi se Begov izvor kojim se pune Čalmanska jezera. Ukoliko se odlučite da posetite Čalmu, i ovo je dobro da znate, na ovoj lokaciji i dan danas vrše istraživanja i iskopavanja vezana za praistorijske epohe. Pronađeni su ostaci oruđa i oružja, a ono što stalno iskopavaju jesu starorimski građevinski materijali. U ovom selu je 1766. godine podignuta crkva Svetog velikomučenika Georgija. Godine 2008. je završena spoljašnja rekonstrukcija kako i danas izgleda. U središtu sela se nalazi jedan od spomenika NOB-a, odnosno spomenik Narodnooslobodilačke borbe. Spomenik je delo srpskog vajara Pavla Radovanovića, a radio ga je kombinacijom kamena i bronze. Čalmansko jezero i selo Čalma udaljeni su oko 12 kilometara severno od Sremske Mitrovice. Ako ste za peščku avanturu uz jezero, ovo je lepa destinacija.

Popovičko jezero (Fruška gora), malo jezero smaragdne boje nalazi se kraj vikend-naselja Popovica, nedaleko od izletišta. Kod raskrsnice pokraj izletišta dalje treba ići Jezerskim putem. Jezero je odmah pokraj puta i okruženo je šumom. U njemu se mresti šaran, a ukoliko se približite vodi, primetićete brojna jata riblje mlađi. Kao mrestilište, ono je zaštićeno i samim tim pecanje je strogo zabranjeno. Ukoliko se spustite zemljanim putićem niz padinu, doći ćete do obližnjeg izvora. Savršeno mesto da do njega dođete bociklom.

Foto Jovana Rakić

Jezero Vranjaš se nalazi u blizini sela Manđelos. Prvobitno napravljeno kao akumulaciono jezero za navodnjavanje okolnih njiva i voćnjaka, da bi sad u njemu najviše uživali ribolovci. Od ribe uglavnom ima babuške, šarana, amura i tostolobika. Oko jezera se vrlo često mogu videti tragači za rimskim i austrougarskim novčićima i ostalim antikvitetima. Na oko tri kilometra od skretanja za jezero nalaze se i čuveni izvor Vranjaš i manastir Sveti Vasilije Ostroški, koji je podignut iznad izvora.

Ledinačko jezero nalazi se u blizini naselja Stari Ledinci. Nastalo je 1999. godine za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije. Tokom trajanja agresije, oštećene su pumpe u napuštenom kamenolomu Srebro, koje su zatim prestale da pumpaju vodu i tako je nastao jedan od najlepših fruškogorskih bisera. Jezero ima oblik pasulja sa ukupnom površinom od 4 hektara. Najveća izmerena dubina jezera je 50 metara i karakteriše ga čista, zelena i hladna voda. Jezero se nalazi u privatnom vlasništvu, tako da je pristup retko kada dozvoljen. Ono u čemu ljubitelji ovog mesta mogu da uživaju, jeste prelep pogled na Ledinačko jezero sa vidikovca, koji se nalazi na njegovoj strmoj litici.

Jezero Moharač nalazi se na Fruškoj gori, severoistočno od naselja Erdevik. Nastalo je pregrađivanjem doline potoka Moharač. Ima izdužen oblik i sa jedne strane je obala šumovita, dok se sa druge strane nalaze oranice i zatravljene površine. Površina jezera je oko 60 hektara i ima prosečnu dubinu od oko 10 metara. Jezero Moharač poseduje veliki turistički potencijal. Okružuju ga netaknuta priroda, ptice i životinje, a krasi ga voda visokog kvaliteta, u kojoj je dozvoljeno kupanje. Ipak, i pored čiste vode, primarni posetioci ovog jezera su ribolovci. Jezero posećuju pecaroši, koji tokom čitave godine pecaju somove, šarane, amure, štuke, babuške i druge vrste bele ribe. U okolini jezera postoje i uređene klupe sa nadstrešnicom, a na samom jezeru je dozvoljeno i kampovanje.

Foto Damir Rajtenbah

Možda Vam se svidi i