Papreni septembar: Cene udžbenika različite u zavisnosti od škole

Od strane Ozon
0 komentar

Nova školska godina samo što nije počela, a mnogi roditelji još uvek nisu opremili svoje školarce, kako kažu, najveća stavka i ove godine jesu udžbenici.

U sremskomitrovačkim knjižarama svake godine prodaja školskog pribora je sve manja, baš kao što je kraći i period tokom kojeg roditelji opremaju svoju decu za novu školsku godinu.

“Kod nas gužve još nisu počele, one poslednjih godina obično krenu dan – dva pre početka školske godine, a tradicionalno najveće budu prvog i drugog septembra, kada đaci već pođu u školu i kada im se tamo kaže šta će im od pribora biti potrebno”, objašnjava radinica u jednoj knjižari u gradu.

Ona dodje da već par godina unazad nema velike kupovine na slepo i unapred kao što se nekada radilo, već se isključivo kupuje ciljano.

Što se tiče cena udžbenika one su različite u zavisnosti od škole u koju je dete upisano, dodaju u knjižari.

Roditelji budućih đaka prvaka morali bi da izdvoje izmedju 7.000 i 8.000 dinara za udžbenike. Do petog razreda osnovne škole roditelji treba da izdvoje oko 8.000 dinara dok od petog do osmog razreda ta cifra ide gore.

Uporedili smo cene na primeru tri osnovne škole:

Udžbenici za OŠ “Jovan Popović” su 14.229 dinara, za OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” su 13.260, dok su u OŠ “Sveti Sava” 17.580 dinara, cene su različite zbog drugih izdavača i broja potrebnih knjiga, objašnjavaju u knjižari.

Udžbenici mogu da se plaćaju na rate a ovu opciju najviše biraju roditelji više dece.

Pored udžbenika koji su najpotrebniji đacima izdatak donosi i dodatna “oprema” u vidu rančeva, olovki, hemijski, sveski pa sve do plastelina, oho lepka, šestar, lenjir…

Što se tiče cena školskog pribora, u odnosu na prošlu godinu one su se menjale minimalno ili nikako.

“Olovaka ima od 20 dinara do 50, gumice su oko 50 dinara, sveske su od 60 do 120 dinara za male i velike. Rančevi idu od 1500 do 5000 dinara.” kažu iz jedne prodavnice ovakve robe.

Kako bi zaključili, roditelji jednog deteta koje pohađa osnovnu školu za udžbenike i ostale potrepštine potrebno je da izdvoje između 20.000 i 25.000 dinara.

“Gužve kod nas su počele, rančevi su se dobro prodavali do pre nekoliko dana, a sada se prodaju sveske, peratonice i sitniji školski pribor”, rekao je vlasnik jedne mitrovačke knjižare.

Olakšanje za roditelje prvaka u sremskomitrovačkim školama

I ove godine opština Sremska Mitrovica podeliće pakete sa školskim priborom svim učenicima koji su  upisali prvi razred. 
Paketi će sadržati školski pribor u vidu: kolaž papir, olovke, bojice, voštane boje, blok za crtanje…, sve ono što je potrebno za polazak u prvi razred.

Možda Vam se svidi i