Pad cena gvožđa, čelika i drvne građe prati vrtoglavi pad cena bakra, koje su stigle do najnižeg nivoa u poslednjih 17 meseci, produžavajući silazni trend u poslednjem kvartalu.

Vrednost bakra, koji se smatra barometrom svetske ekonomije, pala je čak 3,7 odsto na 7.955 dolara po metričkoj toni u Londonu. To je pad od 20 odsto za tri meseca, što je najgori kvartal u deceniji, piše Bloomberg.

Kako će se ovaj pad odraziti na cenu kvadrata, talas gradnje i tržište nekretnina, za koje mnogi tvrde da je „naduvani balon” koji u jednom trenutku mora da pukne, pitanje je. Za sada je izvesno da cene ne padaju, ali se čini da su investitori oprezniji, što implicira da bi bum na tržištu nekretnina mogao da utihne, piše biznis.rs.

„Cene gvožđa su pale 30-40 odsto, ali se opet govori o tendenciji rasta. Da li će do toga doći ili ne, to već niko ne zna. S druge strane, otpadno gvožđe u Turskoj već je poskupelo 50 evra po toni, tako da postoji verovatnoća da će opet doći do rasta”, KAŽE Tanja Aprcović Pejović, šef stovarišta AD Kopaonik.

Što se građe tiče, ona kaže da se trenutno u nabavci cene dasaka kreću od 190 do 250 evra, a u zavisnosti od dobavljača i kvaliteta, razlike u cenama idu i do 20 odsto.

„I to otprilike važi za svu građu. Kod jednog dela proizvođača cene su pale 20-30 odsto, kod drugih nisu jer neće da ‘skidaju’ cene, a i zašto bi kada je tona peleta 300 evra i mogu da ga samelju i prodaju kao pelet, a ne nama po ceni od 190 evra”, dodaje Aprcović Pejović.

Na pitanje kako se ova situacija odražava na tražnju, ona kaže da je potražnja svakim danom sve manja, što je znak da investitori sa oprezom ulaze u gradnju jer ne znaju šta će se dešavati.

„Sada je velika potražnja za materijalima koji se koriste u završnoj gradnji, kao što su gips, gipsarski proizvodi, vuna, crep“, ističe šefica stovarišta AD Kopaonik.

Prema nekim procenama, pad cena materijala neće uticati na to da nekretnine budu jeftinije, ali će se verovatno odraziti na stabilizaciju cena, što će sprečiti njihov dalji rast.

„U martu su cene čelika i građevinskog materijala otišle znatno naviše jer je dobar deo materijala dolazio iz ratom zahvaćenih područja. Ipak, tržište je prilagodljivo, nađeni su novi putevi snabdevanja, pa se zbog celokupne destabilizacije u snabdevanju cene materijala sada krenule da padaju”,kaže za biznis.rs Miloš Mitić, operativni direktor agencije City Expert.

Prema njegovim rečima, investitori su trend u martu ispratili rastom cena po kvadratu, a u ovom trenutku teško je prognozirati da li će one početi da padaju.   

„Kada su cene materijala krenule da skaču i kada su investitori podigli svoju cenu po kvadratu, starogradnja je to ispratila bez obzira što su to stanovi koji su već izgrađeni i što na njih cena materijala apsolutno ne utiče. To znači da se pravi ‘pumpanje’ cena na veštačkom nivou”, dodaje on.

Izvor: biznis.rs

Možda Vam se svidi i