Ode i „Lekin salaš“

Od strane Ozon
0 komentar

„Lekin salaš“ se prodaje za cenu od 650.000 EUR.

Salaš, kako vlasnik kaže, prodaje „jer više nema nameru da radi, a deca neće“.

Ovaj salaš je specifičan jer uključuje čak dva jezera bogata raznom rečnom ribom, koja napaja 292 metara dubok izvor vode sa protokom 8 litara/sekundi i temperaturom od 25,5 stepeni.

Salaš koji se prostire na 3,57 ha pored Save, na 4 kilometra od Sremske Mitrovice, obuhvata i dve stambene kuće, štalu, pušnicu i opremljeni restoran.

Kako nam je kazao vlasnik koji salaš prodaje za 650.000 EUR, ceo salaš se snabdeva sprovedenom vodom iz izvora i strujom sa solarnih panela, pa je samoodrživ.

– Ja sam ovo imanje kupio od specijalnog rezervata prirode Zasavica pre 13 godina. Prethodni vlasnik je pribavio sve dozvole i izbušio toplu vodu i mogu vam reći da voda ide sve jače. Ovde u Mačvi gde god da zabodete ima tople vode, i do 70 stepeni. Može kod mene da se dođe i do toplije vode, ali ja ne smem zbog ribe u jezerima, a i dozvole su sad skupe, i do 50.000 EUR, a treba ih mnogo – kaže naš sagovornik.

On ističe da je jedan od retkih u Srbiji koji ima jezera u privatnom vlasništvu, jer služe za akumulaciju i navodnjavanje i vode se kao poljoprivredno zemljište 7. kategorije pod vodom.

– Voda u njima je ispitana, kvalitet je proveravalo Ministarstvo zaštite za životnu sredinu i utvrđeno je da je pH vrednost 7 i da kiseonika ima 67%, što znači da mogu maltene da držim i potočnu pastrmku. Zato je imanje pogodno i za ribarstvo, i za pecanje i etno turizam, i za držanje konja, poljoprivredu, šta god hoćete – kaže vlasnik i ističe da je voda u jezerima protočna.

– Iskopao sam kanal od dva kilometra koji vodu pumpom prebacuje u Savu. Imam i peščanu plažu. Inače, celo imanje je ukopano i ograđeno radi zaštite od poplava zbog blizine Save – navodi i dodaje da za sada za „Lakin salaš“ ima tridesetak zainteresovanih kupaca.

Tekst o prodaji placeva sa izvorištom vode pročitajte na eKapija

Kažu da će budući svetski ratovi, i to u ne baš dalekoj budućnosti, voditi ne zbog nafte i gasa, nego zbog vode. Ipak, čini se da u tom smislu Srbija ne bi trebalo da brine, jer je sa više od 400 izvorišta u prvih pedeset zemalja na svetu koje imaju velike rezerve pijaće vode.

A da nam „preliva“, pokazuje i sve veći broj oglasa u kojima se na prodaju nude placevi sa izvorima vode.
Ko kupi imanje na kojem izvire voda, ne treba da brine da će ostati žedan, a ni gladan.

U oglasnicima u ponudi su imanja koja su pogodna za gradnju turističkih naselja, bavljenje poljoprivredom ili pak za sopstvene potrebe, a cene se kreću od nekoliko desetina hiljada pa i do više od milion evra. Potražnja je, kažu prodavci, velika.

Ipak, treba imati u vidu i da su, prema našim zakonima, sva izvorišta vode u vlasništvu države, bez obzira da li se nalaze na privatnoj parceli, kao i da je za eksploataciju, čak i vode za piće, neophodna vodna dozvola.

Možda Vam se svidi i